Column Centurion – ‘Afsluiting Brunnepe’

Centurion kleinVanwege de aanleg van het parkeerdek bij de Buitenhaven werd de Noordweg grotendeels afgesloten. De stoep langs de Buitenhaven (Noordweg-Oudestraat) bleef toegankelijk. Gedeeltelijk, want de aannemer nam ook nog een gedeelte van de stoep in gebruik door daarop de betonvoeten voor de hekken te plaatsen. En daarmee ontstond een probleem. Er bleef te weinig ruimte over om elkaar op de resterende stoep te passeren met de fiets aan de hand. Dus stapten de meesten weer op de fiets om zodoende elkaar gemakkelijker te kunnen passeren. Dat ging soms fout, want men hoefde elkaar maar iets aan te raken, waardoor er een valpartij kon ontstaan.

De oplossing kwam er doordat het hek met de betonvoeten naast de stoep in het zandbed werd geplaatst. Prima. Dat gaf meer ruimte. Voetgangers, fietsers, brommers, scootmobielers en vrouwen met kinderbakfietsen passeerden elkaar nu op een veiliger manier.

Doch, plotseling werden er aan beide kanten van de stoep alsnog twee zig-zag hekken geplaatst en begon de ellende opnieuw. Nog tijdens het plaatsen klaagde een dame in een scootmobiel dat ze niet tussen de zig-zag hekken doorkon. De aannemer was niet te beroerd om de hekken iets verder uit elkaar te zetten. Maar het bleven lastige obstakels. Vooral voor vrouwen met een kinderbakfiets, scootmobielers e.d.

Maar na een paar dagen werd de stoep helemaal afgesloten met hoge hekken. Op het deels afgegraven toekomstige parkeergebied (van de oude gasfabriek) stonk het naar koolteer. Er liepen mannen in witte pakken. (Hun gasmaskers bungelden voor de borst.)
Twee dagen later werden de hoge hekken weer verwijderd. De zig-zag hekken bleven staan, tot ergernis en woede van Brunnepers. Maar in Brunnepe weet men wel raad met obstakels.
In het weekend werden de zig-zag hekken verwijderd. In Brunneper families werd er grote onvrede geuit over de last-veroorzakende zig-zag hekken en potige Brunneper jongens hebben de hekken uit de grond getrokken, toen ze na een bezoek aan de binnenstad terugkeerden naar Brunnepe. (Men had de hekken trouwens netjes aan de kant gezet.)

Inmiddels staan de zig-zag hekken er weer. De oplossing is om de zig-zag hekken direct te verwijderen en naast de stoep een extra ontsluiting aan te leggen, door middel van platen, voor fietsers en brommers. En daarmee voorkomt de gemeente Kampen veel ergernis in Brunnepe.

Centurion, 29 september 2016


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673