Column Centurion – ‘Amaliaplein’

Aan de Wilhelminalaan 20 staat een voormalig schoolgebouw. In het verleden hebben hier scholieren van een MULO en later van een lagere school les gekregen.

Centurion kleinProjectontwikkelaar CareX is van plan geld te verdienen met het (deels leegstaande) gebouw, door op de verdieping vier appartementen te realiseren voor tijdelijke opvang van bijvoorbeeld migranten etc.
De gemeente Kampen heeft inmiddels een omgevingsvergunning gemaakt. De vergunning is in strijd met het bestemmingsplan, doch tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan is in dit soort zaken wettelijk toegestaan voor een periode van tien jaren. (Dat was vijf jaren.) De aanvrager (CareX) heeft verklaard dat de duur maximaal vijf jaren zal zijn. Na deze periode zal de bestaande toestand hersteld worden. Maar dat is zeer dubieus, gezien de wettelijke termijn van tien jaren. En in de ambtenarij geldt: “Er duurt niets langer dan tijdelijk en voorlopig.”
Het is voor de betrokken bewoonsters en bewoners in de buurt niet prettig wanneer men in de achtertuin begluurd kan worden, waardoor de privacy wordt aangetast.

Deze zaak gaat verder. Brunnepe kenmerkt zich door weinig groen en weinig speelgelegenheid. Tussen de Wilhelminalaan en de Mauritsstraat ligt het schoolplein van het voormalige schoolgebouw.
In het kader van Kampen IJsselsterk werd op 20 september 2008 het schoolplein onthuld als speelplein voor de jeugd. Het kreeg de naam Amaliaplein; met de opmerking: “Op het Amaliaplein kunnen de kinderen veilig en vertrouwd gaan spelen.”
In de buurt maken ruim veertig (kleine) kinderen gebruik van het ommuurde Amaliaplein. Helaas; nu blijkt dat er voor het Amaliaplein plannen zijn voor vier (extra brede) parkeerplaatsen met een gevaarlijke toegang over het rijwielpad van de Wilhelminalaan. Van het Amaliaplein blijft dan weinig meer over en wat er overblijft is gevaarlijk voor de kleine kinderen die daar spelen, vanwege achteruit rijdende en instekende auto’s. Volkomen begrijpelijk dat de bewoners uit de omliggende straten hun Amaliaplein als kinderspeelplaats willen behouden.  Het is aan de adviserende gemeentelijke ambtenaren om van de speelfunctie van het Amaliaplein op de hoogte te zijn en daar grote waarde aan te hechten.

De projectontwikkelaar is blijkbaar geschrokken van alle commotie. Hij heeft nu verklaard dat er in de appartementen dan enkel personen worden geplaatst, die geen auto hebben. Blijft de vraag of de gemeente Kampen hierin kan meegaan, omdat er bij het creëren van woonruimte ook gezorgd moet worden voor parkeerplaatsen.

Hoe het ook zij; het Amaliaplein moet kinderspeelplaats blijven.

Centurion, 28 augustus 2015.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*