In bijna alle kranten en in de praatsportprogramma’s op de televisie werd het verlies van Nederland met 4-0 in de voetbalwedstrijd Frankrijk-Nederland breed uitgemeten. De Franse krant “L’équipe” strooide nog eens extra zout in de wonde en gaf de Nederlandse voetballers een 3,2 gemiddeld. Het was waar dat de Franse spelers onvermoeibaar langs de Nederlandse spelers liepen alsof ze er niet stonden.
In tegenstelling tot de wedstrijd tegen het mini-voetbalstaatje Luxemburg; waar het Franse voetbalteam niet verder kwam dan een zeer pover gelijkspel. De twee wedstrijden waren een verschil van dag en nacht. Dat geeft te denken. Omdat Frankrijk met de Tour de France de bakermat is van speciaal “medicijngebruik” met aparte artsen, zou je kunnen gaan denken dat de Franse voetballers tegen het Nederlandse elftal in de voetsporen van Tour de France-wielrenners waren gestapt.
Aan de andere kant was het trouwens zo, dat het Nederlandse elftal tot de 1-0 stand (een dekkingsfout), nog enigszins stand wist te houden. Frankrijk had de hulp van de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi nodig. Hij verrichte een schijnbeweging door ten onrechte Strootman weg te sturen en zodoende verplichtte hij Nederland om met tien man verder te spelen. Pas daarna kon het Franse elftal de score flink opvoeren. Het Franse voetbalelftal heeft dus allesbehalve een heldendaad verricht door uiteindelijk van het voetbaltiental van Nederland te winnen. En dit aspect werd door journalisten en praatsporters genegeerd.
Af en toe kwam er ook de Nederlandse School ter sprake. Blijkbaar is men vergeten wat de Nederlandse School was. In het totaal-voetbal van de Nederlandse School (trainer Rinus Michels) beschikte iedere speler over een groot aantal basis-vaardigheden. Bijvoorbeeld een back moest razendsnel zijn en naar voren kunnen oprukken. (Voorbeelden: Wim Suurbier en later Jaap Stam. Dirk Kuyt was overal inzetbaar.) Nu zien we trage achterhoedevoetballers (zoals Daley Blind) de bal eindeloos en risicoloos heen en weer schuiven: tikkie-takkie balletje-heen balletje-weer balletje terug op de keeper enz. enz.
En dat gebeurt onder leiding van zwaar gediplomeerde, hoog opgeleide KNVB-trainers. Er moeten diploma’s gehaald worden die bijna niet zijn te halen door uitmuntende ex-voetbalprofs, die geen voetbalgeleerden zijn.
Het moet anders, het moet beter. De basis van het veranderingsproces zal in het KNVB-huis moeten liggen.
Centurion, 12 september 2017