Column Centurion – ‘De kerstkalkoen van VZOD’

Er gebeuren soms rare dingen bij de Brunneper ijsclub VZOD. (Vooruitgang Zij Ons Doel.) Kennelijk opgericht om vooruit te schaatsen en niet om dat achteruit te doen. Op de laatste algemene ledenvergadering van 2016 was er in de pauze de gebruikelijke verloting. Het bijzondere aan deze verlotingen is dat de loten gratis zijn en dat iedereen een prijs wint. Op een bepaald moment vraagt de loterijbaas of iedereen een prijs heeft. Is dat nog niet het geval, dan wordt de verloting net zo lang voortgezet tot iedereen een prijs heeft. Zo’n verloting heeft het voordeel dat er toch enkele tientallen leden afkomen op de ledenvergadering. Een ledenvergadering die door het bedanken van enkele markante leden saaier is geworden.

Iedere zaterdagmorgen zitten er enkele bestuursleden met vrijwilligers in het clubhuis van VZOD wat te drinken. (De meesten drinken geen ranja.) Eén van de aanwezigen had kritiek op de verloting. Daarom werd er besloten om hem op de ledenvergadering de hoofdprijs te laten winnen. Tijdens de verloting werd er zodanig met de loten gemanipuleerd dat het “kritieklid” de hoofdprijs won. (Wat ze bij de FIFA kunnen, kunnen ze bij VZOD in Brunnepe ook.)

Er stond een soort vuilnisemmer, waarvan het deksel af en toe bewoog. Onder groot gejuich werd er de hoofdprijs, een grote kalkoen, uit de emmer getrokken. Een enorm beest. De leeftijd van de kolos werd geschat op een jaar of vijftien. Prijswinnaar werd het “kritieklid”. Hij had wel in de gaten dat de kalkoen een oudvader was en wist niet wat hij met de taaie rakker moest beginnen. De kalkoen greep zijn kans en ging er vandoor. Er volgde een massale klopjacht op de kalkoen. Het werd een primitieve vertoning. De kalkoen liet zich niet gemakkelijk vangen. Hij dook onder de tafeltjes, scheet onder het vluchten op de pasgeverfde vloer en raakte veren kwijt. Eén van de vrijwilligers kwam met een groot mes uit de keuken lopen om de kalkoen te villen. Daarop begonnen enkele dames te gillen. De slachtpartij ging niet door. Na een chaotische achtervolging werd de kalkoen gegrepen en werd hij weer onder het deksel in de emmer gestopt.

De hoofdprijswinnaar gaf met een royaal gebaar de kalkoen terug aan het bestuur. Het bestuur verklaarde de kalkoen terug te zullen bezorgen bij de leverancier. Daar mag de kalkoen met een gehavend verenkleed weer buiten foerageren.

Centurion, 19 december 2016


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*