De gemeente Kampen heeft besloten voor bestaande cliënten met huishoudelijke hulp (HH1) keukentafelgesprekken te voeren. Voor deze categorie is de einddatum van de gesprekken nu gesteld op 1 juli 2015.
HH2 is een gemeentelijke voorziening voor huidige en eventuele nieuwe cliënten. Ook zij krijgen een keukentafelgesprek.
Het lijkt onschuldig en heeft iets gemoedelijks: “keukentafelgesprek”. Dat is het niet; het is misleidend. Het is een (her)onderzoekgesprek. In zo’n gesprek wordt er in principe bepaald of men recht heeft op huishoudelijke hulp, in welke mate en eventueel op basis van bijzondere bijstand. De grondslag is altijd de heersende wet en regelgeving.
Een andere vondst is het spreken over spelregels. De ene na de andere overheid neemt deze kreet over. Ook de voorlichters van de gemeente Kampen hebben het over “spelregels“. Het gaat echter helemaal niet om spelletjes. De verschillende overheden maken wetten (en daarvan afgeleide beleidsregels). Afhankelijk van de autoriteit hebben deze wetten soms andere namen; zoals verordeningen (bijvoorbeeld bij gemeenten) of keuren (waterschappen).
En zo’n onschuldig lijkend “keukentafelgesprek” met “spelregels” kan hard uitpakken: Lex dura, sed tamen scripta. (De wet is hard, maar zo luidt hij nu eenmaal.) Zoals verschillende maatschappelijke organisaties (en ook de gemeente!) al hebben geadviseerd, is het verstandig om te zorgen voor ondersteuning bij zo‘n “keukentafelgesprek“ met “spelregels“; zodat er bij de wetstoepassing geen misverstand kan bestaan.
En voor de gemeente Kampen geldt: wees eerlijk en geef onderwerpen de correcte benaming: een (her)onderzoekgesprek in plaats van een keukentafelgesprek. En: regels in plaats van spelregels.
Centurion, 2 juni 2015.