In het televisie-programma “Zembla” is onthuld dat er gevoetbald wordt op kunstgrasvelden met giftige korrels. Het is ontdekt door een Engelsman, wiens zoon met leukemie was opgenomen in het ziekenhuis.
Zijn zoon was junioren-keeper en voetbalde en trainde op een kunstgrasveld dat met “rubber” granulaatkorrels was bestrooid. Hij ontdekte dat er vier junioren-keepers ook leukemie hadden opgelopen en hij constateerde het verband tussen de “rubber” granulaatkorrels en leukemie.
Hij werd in zijn mening gesterkt door wetenschappers, die de “rubber” granulaat-korrels ook als oorzaak zagen van de leukemie.
In Nederland wordt er gesproken over kunstgrasvelden. Soms weet men dat de velden worden bestrooid met “rubber“ korrels. Er wordt dan gedacht dat het rubber onschuldig is; doch dit is hier geenszins waar. Het “rubber” is afkomstig van versleten autobanden, die tot kleine korrels worden vermalen. De autobanden bestaan niet alleen uit rubber. Voor een goede kwaliteit (althans qua wegligging) worden er een aantal giftige stoffen in de autobanden verwerkt. Hiermee krijgt men van doen, wanneer men met de korrels op het kunstof-voetbalveld in aanraking komt.
Het advies -zoals sommige voetbalclubs nu geven- om zich na een wedstrijd te douchen, is niet doeltreffend. Alleen de huid wordt dan gereinigd. Immers het giftige fijnstof krijgt men via de ademhaling in de longen. Dat treft vooral spelertjes die laag bij de grond bezig zijn en vooral keepers.
Een aantal voetbalclubs en gemeenten verschuilen zich achter een dubieus rapport van het RIVM. De belangen zijn groot. De autobandenverwerkingsindustrie krijgt immers geld voor een chemisch afvalproduct, waar men normaliter voor zou moeten betalen om het afgevoerd te krijgen. De gemeenten en de voetbalclubs zien de bui ook wel hangen: een alternatieve strooilaag van kurkkorrels kost per veld vijftienduizend euro meer. Maar ja; ook ten aanzien van de kunstgrasvelden geldt dat er altijd wel weer iemand is die het goedkoper kan doen. En slechter: met “rubber” korrels. Men kan niet laten passeren dat wetenschappers verklaard hebben dat in de “rubber” korrels PAKS zitten, waarvan er een aantal bij bepaalde blootstelling of inname aantoonbaar kankerverwekkend zijn.
Het RIVM moet van minister Schippers het huiswerk nu overdoen en het wachten is op een nieuw rapport. Maar in wat voor bochten het RIVM zich wringt; verstandige ouders laten hun kind geen risico lopen en laten het niet voetballen op velden met “rubber” korrels. De KNVB heeft destijds de eigen kunstgrasvelden niet met “rubber” korrels laten bestrooien, maar met kurkkorrels. Blijkbaar wist men bij de KNVB al meer. Maarssen, één van de grootste voetbal-amateurclubs, laat niet meer op kunstgrasvelden met “rubber” korrels voetballen. Ajax laat de “rubber” korrels vervangen door kurk korrels. De PvdA en G.B.K. staan uiterst kritisch tegenover de kunstgrasvelden met “rubber” korrels en hebben het college van B en W hierover vragen gesteld. Doch de gemeente Kampen verschuilt zich achter het RIVM. Het nieuwe RIVM-rapport laat nog wel even op zich wachten.
Trouwens, in hoeverre is zo’n rapport betrouwbaar en niet beïnvloed door zeer grote financiële belangen. Geen paniekvoetbal, maar stop met leukemie-voetbal: asbest werd in het verleden ook als onschadelijk aangeprezen! Betreurenswaardig, voor de latere asbestkanker-slachtoffers.
Centurion, 11 november 2016