Column Centurion – Moed!

De eigenaren van tankstation Esso Vermeulen in Kampen zijn hardwerkend. Al decennia-lang staan ze ‘s morgens vroeg op en werken tot ‘s avonds laat. Het is dan bijzonder frustrerend indien er regelmatig benzine gestolen wordt en winst die nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering naar de dieven gaat. Dat klemt te meer wanneer het om dezelfde auto met (dezelfde?) dieven gaat en dieven gebruik maken van een grote geprepareerde tank. Er werden bewakingsbeelden van de diefstallen getoond op 9 april 2015 door de politie in het opsporingsprogramma van RTV Oost “Onder de loep”. Zonder het gewenste resultaat. De dieven bleven hun criminele gang gaan. Daarbij maakten zij gebruik van verschillende gestolen kentekenplaten.

Centurion kleinTot 28 december 2015. Toen probeerden de dieven weer bij Esso Vermeulen benzine te stelen. De eigenaren, een vader van tegen de zestig jaren en zijn twee zoons zetten onmiddellijk de achtervolging in en reden de dieven klem. De dieven lieten zich niet zonder slag of stoot inrekenen en verzetten zich. Daarbij vielen er rake klappen. De vader en zoons werden ook gearresteerd omdat er geweld was gebruikt en er misschien sprake zou kunnen zijn van eigen richting. (Mishandeling.)

Van een weloverwogen besluit van de bestolenen om anderen te gaan mishandelen was geen sprake. De bijna zestigjarige vader en zijn twee zoons wilden de benzinedieven inrekenen. Emotioneel geschokt sprongen zij in de auto en zetten de achtervolging in.
Achteraf is het vanuit een fauteuil met een kopje koffie altijd makkelijk praten; vooral door mensen die zelf niet over courage beschikken. Zo van: “dat mag je niet doen, dat moet de politie doen” en “kon die (oude) man wel met zijn twee jongens tegen twee benzinedieven?” (Zonder vooraf te weten hoeveel benzinedieven er in de auto zaten en zonder te weten of ze gewapend waren. Zoals bekend zijn veel criminelen bewapend met messen, geslepen schroevendraaiers en soms met vuurwapens.)

In dit geval lijkt er geen sprake van eigen richting maar van noodweer(exces) omdat:
– er vooraf geen vergadering of rustig overleg was om de dieven te mishandelen.
– er een emotionele schok was die leidde tot de plotselinge achtervolging van de boeven. (Met het oogmerk ze in te rekenen.)
– dat de achtervolging en de arrestatie van de boeven niet weloverwogen was, blijkt ook hieruit dat de vader van bijna zestig jaar en zijn twee zoons te maken hadden kunnen krijgen met drie of vier gewapende criminelen.
– zonder het te beseffen en zonder er bij stil te staan, liepen de bestolenen een groot risico. Het had ook anders voor de vader en zijn zoons kunnen aflopen.

En tenslotte: lieden die zich met criminele activiteiten bezig houden, lopen risico’s. Dat er (bij verzet) dan harde klappen kunnen vallen is voor rekening van de dieven. Dat kan niet worden afgewenteld op de bestolenen. Dat zou de wereld op zijn kop zijn. Niet alle slachtoffers van een misdrijf kruipen in hun schulp. Soms treffen boeven de “verkeerden“. In dit geval de goeden. Kampen mag trots zijn op deze mannen met moed.

Centurion, 9 januari 2016.