woensdag, april 24, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn Centurion - "Pispaaltjes"

Column Centurion – “Pispaaltjes”

-

Centurion klein

Pispaaltjes.

Tijdens de bezetting van Indië door Japan was één van de Japanse “helden”daden om een gevangene dusdanig in te graven dat alleen zijn hoofd boven de grond uitkwam. Vervolgens werd er door de Jappen tegen de arme drommel zijn hoofd gepist.

Gelukkig hebben we dit soort pispaaltjes in Kampen niet.
In Kampen zijn de paaltjes de exponent van vier hoofdpunten:
1. Het veroorzaken van valpartijen en blessures; vooral onder ouderen, die wat slechter zien en slecht ter been zijn.
2. De functie van hondenpispaaltje.
3. Bezorgers van klandizie voor de autoschadeherstelbedrijven.
Er is bijna geen chauffeur die nog nooit een paaltje geraakt heeft. Dat komt omdat de paaltjes onvoldoende hoogte hebben om door een achteruit-rijdende of zijwaarts draaiende chauffeur gezien te kunnen worden. Daarbij komt dat bijna alle paaltjes een bruin-zwarte camouflagekleur hebben; in plaats van de verkeerskleuren rood-wit.
4. Bezorgers van het imago achterbaks en genieperig aan Kampen.
Hoeveel personen van buiten Kampen zijn er met schade aan hun auto naar hun woonplaats teruggekeerd! (Om nooit weer in Kampen terug te komen.)

Maar ook de rood-witte paaltjes hebben invaliditeit veroorzaakt bij fietsers. Berucht is het paaltje middenin het Kruidenpad richting Cellesbroeksweg. (Vooral bij twee fietsers voor en met één fietser in het midden achter de twee voorgangers.)

Een jaar of vijf geleden heeft de gemeente op voorstel van GBK met succes een proef gedaan door een groot deel van de betonpaaltjes langs de Vloeddijk te verwijderen.

Wijkverenigingen hebben het verzoek van het gemeentebestuur ontvangen om aan te geven welke paaltjes verwijderd dienen te worden en welke paaltjes kunnen blijven staan.

Het gemeentebestuur lijkt een burgergerichte houding te ontwikkelen. Bravo! Jammer voor een aantal ambtenaren, die hierin niet kunnen meekomen. Zij hebben immers allerlei regeltjes bedacht en vinden het heerlijk om zich vervolgens achter deze (paaltjes)regeltjes te verschuilen. Maar ook voor hen is er hoop. Zij kunnen te rade gaan bij hun collega’s die wel burgergericht zijn.

De mogelijkheid om aan te geven welke paaltjes verwijderd dienen te worden en welke paaltjes er kunnen blijven staan, kan aan iedere burger gegund worden.

De beste oplossing is:
1. De gemeente Kampen besluit om in principe alle paaltjes te verwijderen. (Dit kan in het kader van het zogenaamde “Duurzaam veilig”; omdat bewezen is dat de paaltjes duurzaam onveilig zijn gebleken.)
2. Dit besluit wordt kenbaar gemaakt in de huis aan huis bladen.
3. Paaltjes-liefhebbers mogen met redenen aangeven welk paaltje ze gehandhaafd willen zien.
4. De redenen worden getoetst en indien akkoord bevonden, worden die paaltjes gehandhaafd. (De rest kan dan verwijderd worden.)

Om zelf het goede voorbeeld te geven is het advies aan het gemeentebestuur om de zwarte paaltjes (stoepversmallers) in de stoep voor de oude posthal aan het Bolwerk (waarin de moskee zal komen) te verwijderen. Dat hoeft dan ook geen beenletsel op te leveren bij onze oudere stadgenoten die de moskee zullen gaan bezoeken. Bovendien kunnen rolstoelgangers weer gebruik maken van de stoep.

Centurion, 31 december 2013.

 

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen