Column Centurion – ‘Verkeerde Zuinigheid’

Centurion kleinHet was van de gemeente Kampen een goed gebruik dat de burgers jaarlijks een overzichtskaart kregen, waarop alle huisvuil-ophaaldagen op een keurige manier waren verwerkt. Een verstandige zet van het gemeentebestuur. De burgers konden zodoende precies zien wanneer welk huisvuil werd opgehaald en waar men (legaal) afval kon storten. Het gemeentebestuur verminderde daardoor het risico dat burgers de (soms veranderende) data niet meer wisten en er afval gedumpt werd.

Dit jaar is deze gemeentelijke service afgeschaft, omdat er papier bespaard wordt. Ja; door de gemeente. De burger wordt aan het werk gezet. Die moet het via het Internet maar uitzoeken en vervolgens moet er dan geprint worden en is (in zijn totaliteit gezien) de papierwinst weer weg. Althans, voorzover men een computer en een printer heeft. Degenen die niet over een computer en een printer beschikken, waren gedwongen een uitdraai op te vragen. Dat gebeurde -met weinig vreugde- aan de balie van het gemeentehuis.

Sommigen weigeren zich door de gemeente aan het werk te laten zetten (printen of naar de gemeente-balie gaan) of ze “vinden het allemaal wel best” en dumpen hun afval op straat, in de bosjes, of in het water. Kortom: verkeerde gemeentelijke zuinigheid, slechte service en in een aantal gevallen een negatief resultaat.

Bij verkiezingen is het een gemeentelijke plicht dat iedere kiezer een kandidatenlijst ontvangt. Een slimpie bedacht om geen kandidatenlijsten aan de kiezers toe te sturen. Er werd slechts gepubliceerd in een huis-aan-huisblad. Niet iedere kiezer ontving een kandidatenlijst, doordat het huis-aan-huisblad niet bij iedere kiezer bezorgd wordt.

Daardoor heeft de gemeente Kampen gehandeld in strijd met de kieswet. (Art. J 9.) Dat de gemeente Kampen geld bespaard heeft, is dan niet relevant. Overigens zal de besparing minimaal zijn, want kandidatenlijsten werden nu via het huis-aan-huisblad verzorgd; terwijl kandidatenlijsten ook meegezonden hadden kunnen worden met de oproepingskaarten, die iedere kiezer moet ontvangen.
Per saldo is er dus gehandeld in strijd met de wet, is er nauwelijks kostenverschil en is het een verkeerde zuinigheid.

Centurion, 28 april 2015.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*