Column Centurion – ‘Verontwaardiging’

Verontwaardiging.

 

Kort voor de Europese verkiezingen vertelde minister Frans Timmermans (PvdA) dat hij van plan was om naar Saudi-Arabië te reizen. (Eerst wilde hij de resultaten van een ambtenaar-verkenner afwachten, die op dienstreis naar Saudi-Arabië was gegaan.)
De reden was dat Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) een half jaar geleden (!) met een stickeractie zich negatief over de koran had uitgelaten. Daardoor zou Saudi-Arabië nu tot een handelsboycot van ons land hebben besloten.

Centurion kleinNa de Europese verkiezingen is er niets meer over deze zaak van de verontwaardigde minister en zijn reizende ambtenaar vernomen. Een handelsboycot bleek geenszins aan de orde. Het gedoe van Timmermans -vlak voor de Europese verkiezingen- is slechts te verklaren als een anti-propagandacampagne tegen Geert Wilders en zijn PVV.
Het is ook niet logisch dat een Nederlandse minister zo maar eventjes in alle deemoedigheid een knieval mag maken bij de grote Saudi-Arabische koning, tevens staatshoofd en premier Abdoellah bin Abdoel Azir al-Saoed vanwege een stickeractie en om te pleiten voor eventuele handelsbelangen van enkele grote multi-nationals.

Toch is het jammer dat minister Timmermans niet naar Saudi-Arabië is gereisd. En dan niet om de mammon te dienen, maar om daar voor de mensenrechten op te komen. Want op het gebied van de mensenrechten valt er nog heel wat te verbeteren. In Saudi-Arabië zijn Christelijke kerken verboden.
De Islam verlaten voor een andere godsdienst kan tot de doodstraf leiden.

Er is een strenge interpretatie van de sharia: lijfstraffen, zoals stokslagen en zweepslagen worden regelmatig opgelegd. Een andere straf is onthoofding. (Bijvoorbeeld voor tovenarij.) In de gevangenissen vinden martelingen plaats. Meisjes mogen vanaf negen jaar huwen. [Maar wat heeft zo’n kind te vertellen als een (oude) man met zo’n meisje “huwt”?!]

Op afvalligheid van de Islam staat de doodstraf. Israëlische staatsburgers en personen met een stempel van een bezoek aan Israël in hun paspoort mogen het land niet in. Op homo-activiteiten staan als straffen zweepslagen of de doodstraf door onthoofding. Human Rights Watch schrijft dat de anderhalf miljoen buitenlandse huishoudsters, die vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken, vaak mishandeld en uitgebuit worden.

En van Saudi-Arabië had Timmermans zo kunnen doorreizen naar Soedan.
In Soedan werd de Christelijke vrouw Miriam Yahya Ibrahim veroordeeld, omdat zij een moslim-“vader” heeft. Zij heeft de man van jongs af aan nooit meer gezien en zij is met een Christelijke man gehuwd. Samen hadden ze een kind en was de vrouw in verwachting van de tweede. Ze werd gevangen gezet.
De rechter paste de sharia toe. Hij beschouwde de Christelijke vrouw als een afvallige moslima en veroordeelde de zwangere vrouw daarom tot honderd zweepslagen, waarna ze de doodstraf zou moeten ondergaan door ophanging. De rechter was nog zo “mild” dat ze -alvorens te worden opgehangen- eerst haar tweede kind mocht baren.

Onder grote politieke druk, vooral van de Verenigde Staten van Amerika, werd de straf door een andere rechter herroepen. Echter, toen de vrouw het land wilde verlaten werd zij op de luchthaven gearresteerd en opgesloten. Het schijnt dat ze wel weer is vrij gelaten, doch ze mag het land niet uit. Haar lot is onzeker.

Centurion, 30 juni 2014.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*