woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn Hart voor Burkina

Column Hart voor Burkina

-

Deze keer in de column van Stichting Hart voor Burkina een verslag van het werkbezoek van januari aan hun project in Ouagdougou, Burkina Faso.

Tijdens de eerste week hebben we diverse bezoeken afgelegd. Zo hebben we o.a. enkele mensen bezocht, om te kijken wat zij in het dagelijks leven doen om hun gezin te onderhouden. We bezochten een man die ons een jaar geleden vertelde dat hij koffie verkocht. Het beeld dat ik me erbij had gevormd, was toch wel wat anders dan de werkelijkheid. De koffieshop was niet veel meer dan een paar, onder een boom gespannen, plastic zeilen en netten, vlakbij 2 fabrieken. Op een gasfles kookte hij water en bereidde hij een eenvoudige maaltijd. Zijn klanten zijn de werknemers van beide fabrieken die in hun pauze een kopje oploskoffie of thee komen kopen voor omgerekend 15 eurocent en / of iets bij hem komen eten. Overdag werkt hij 6 dagen per week in één van de naastgelegen fabrieken en werkt zijn broer in de koffieshop. Na zijn werk in de timmerfabriek, lost hij zijn broer af en is hij tot sluitingstijd ( 2 uur ’s nachts ) in de shop. Tijdens het regenseizoen is de koffieshop er niet, aangezien die niet bestand is tegen wind en regen. We hebben een weduwe bezocht, die haar gezin probeert te onderhouden met de verkoop van tomaten en watermeloenen. We bezochten een gehandicapte man, die thuis op bestelling dingen in elkaar last. Een kleermaker en een vrouw die op de markt haren invlecht en doorgaans aan het eind van de dag nog minder heeft verdiend dan 1 minimum uurloon van een 13-jarige in Nederland. Wat ik geregeld merk is dat mensen denken dat de prijzen in Afrika lager zijn dan bij ons in NL. Niets is minder waar, althans niet in Burkina Faso. Eten is daar net zo duur als in NL, door schaarste soms nog duurder.

Uiteraard hebben we de wekelijkse projectmiddag bezocht, zijn we een dag met de kinderen van het project naar een speeltuin in de stad geweest en hebben we o.a. een klein dorpje in het zuiden van het land bezocht waar we ook bijdragen aan de bouw van een nieuwe kerk. Na 1 week keerden mijn beide reisgenoten weer terug naar Nederland en ben ik nog een week alleen in Burkina gebleven om de gesprekken te voeren, contacten te onderhouden en nieuwe op te doen. Wat was het prachtig om ( weer ) te horen wat voor een uitwerking ons werk heeft in de levens van de kinderen die wekelijks naar het project komen, maar ook in de gezinnen waarin zij opgroeien en zelfs daar buiten. Mijn ruimte is hier beperkt, maar op onze Facebook-pagina Hart voor Burkina kunt u meer lezen en zien over dit bezoek 2e helft van januari.

En wat geeft zo’n bezoek je weer een extra boost om je werkzaamheden voor het project, thuis weer op te pakken: nieuwsbrief schrijven, social media bijwerken, fondsen werven…… We gaan al weer richting Pasen en vanwege groot succes houden wij ook dit jaar weer onze paasbroden-actie voor het goede doel. Heerlijke paasstol met banketspijs ( 750 gram ) en echt fries suikerbrood ( 700 gram ) : 4,50 euro per stuk en 2 voor 8,50 euro. Lekker voor jezelf, maar ook om weg te geven aan familie, vrienden, buren, personeel…..
Bestellen kan t/m woensdag 29 maart via mail ( alice@hartvoorburkina.nl ) of via Whatsapp ( 06-34210456 , Alice de Ruiter ) . Broden zijn t.z.t. in Kampen en Zwolle ( Stadshagen ) op te halen. Wil je je bestelling afhalen in Zwolle, wil je dat dan bij je bestelling vermelden? Wij zullen de broden op zaterdag bij de bakkerij ophalen. Degenen die besteld hebben zullen rond 1 april bericht krijgen over het ophalen. Help jij ons mee? Dat zou fantastisch zijn!

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen