dinsdag, juli 23, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn notaris: Een erfenis, hoe te handelen

Column notaris: Een erfenis, hoe te handelen

-

 Is er iemand overleden en u bent één van de erfgenamen, dan kan er veel op u afkomen.
Allereerst dient u na te denken of u deze nalatenschap wenst te aanvaarden en op welke wijze, voordat u – alleen al door uw goedbedoeld gedrag – handelingen van blijkbare zuivere aanvaarding verricht. Deze handelingen kunnen zijn, door de woning leeg te maken en bijvoorbeeld inboedelgoederen te verkopen, betalingen te verrichten van de ervenrekening of u verder te gedragen als erfgenaam.

U kunt als erfgenaam de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.
Kiest u voor zuivere aanvaarding van de nalatenschap? Dan erft u alle bezittingen en schulden samen met eventuele andere erfgenamen. Heeft u eenmaal de erfenis zuiver aanvaard, dan kunt u niet meer op deze keuze terugkomen. Ook niet als er achteraf hoge schulden blijken te zijn welke u dan uit uw eigen vermogen moet gaan voldoen.

Bij beneficiair aanvaarden (aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving) erft u ook alle bezittingen en schulden samen met eventuele andere erfgenamen maar zijn de erfgenamen niet met hun eigen bezit aansprakelijk voor de schulden die meer bedragen dan de bezittingen.

Als u verwerpt omdat u verwacht dat de nalatenschap negatief is, en later blijkt dat de nalatenschap toch positief is (denk aan het vergeten staatslot dat in een la ligt of een uitkering van verzekering aan erfgenamen), dan heeft u geen recht meer op het positieve saldo.

Bij verwerping van de nalatenschap wordt u geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. Dan krijgt u niets uit de nalatenschap, ook geen fotoboeken, sieraden of inboedelgoederen die voor u emotionele waarde zouden kunnen hebben. Daarbij bent u niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
U mag zich ook niet bemoeien met het leeghalen van de woning en de verdere afwikkeling en verdeling van de nalatenschap. Door uw verwerping gaat uw erfgenaamschap over op uw kinderen.

Indien u minderjarige kinderen heeft, zult u als wettelijke vertegenwoordiger, toestemming bij de Kantonrechter moeten aanvragen om namens uw minderjarig kind te kunnen verwerpen. Indien uw eigen reden tot verwerpen één van emotionele aard is bij een positieve nalatenschap, dan zal het kunnen zijn dat de Kantonrechter niet meegaat in het verwerpen van de nalatenschap, en uw minderjarig kind zal dan de nalatenschap beneficiair moeten aanvaarden.

Bij minderjarige kinderen moet u de toestemming tot verwerping binnen drie maanden, nadat dat kind is opgekomen in de nalatenschap, (pas na uw verwerping) aanvragen bij de Kantonrechter. Heeft u als wettelijk vertegenwoordiger na drie maanden niets gedaan, dan is de nalatenschap automatisch door uw minderjarig kind beneficiair aanvaard.

Aan de vorm van beneficiair aanvaarden en aan verwerping zijn extra kosten verbonden omdat dit moet worden behandeld bij de Griffie van de Rechtbank.

Voor minderjarig erfgenamen is er de wettelijke termijn van drie maanden om een keuze te maken tussen verwerpen en beneficiair aanvaarden. Voor u, als meerderjarige erfgenaam is er geen wettelijke termijn om te beslissen of u wel of niet wilt aanvaarden en hoe. Het kan zelfs zijn dat u geen weet heeft dat u erfgenaam bent en daar pas achter komt als schuldeisers van de overledene, bijvoorbeeld de Belastingdienst, u na vele maanden pas gaan aanschrijven om de openstaande vordering te betalen.
Mocht u hierover vragen hebben, de notaris kan u zorg uit handen nemen en u adviseren.

Heeft u nog vragen of is er bij u behoefte aan een informatief gesprek?
Bel ons op 038-332 55 55 / 038-385 10 30, of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen