donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn notaris: Jubelton afgeschaft, niet getreurd want....

Column notaris: Jubelton afgeschaft, niet getreurd want….

-

Heb ik uw aandacht? De jubelton schenken kan zoals u weet met ingang van 1 januari van dit jaar niet meer. Waarom dan toch dit stukje?
U kunt nog aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar een bedrag schenken ter grootte van maximaal € 28.947,00. Deze schenking moet evenals de jubelton worden aangewend ten behoeve van een eigen woning (of een dure studie, maar dat laat ik hier verder buiten beschouwing) en op de vrijstelling moet in de schenkingsaangifte een beroep wordt gedaan.

Deze schenking is niet beperkt tot alleen kinderen maar kan aan iedereen gedaan worden indien deze persoon op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of degene aan wie u wenst te schenken een (volgens de successiewet zogenoemde) partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt trouwens nog mee.

U kunt denken aan de aardige buurjongen, een kind van een goede vriend of vriendin, maar uiteraard ook uw eigen kinderen en kleinkinderen. Als u vier van deze schenkingen doet komt u ook aan een jubelton. U maakt hier ook meer mensen blij mee, behalve natuurlijk de Belastingdienst. Dit bedrag kan, als u dit jaar start met de schenking, niet gespreid worden over diverse bedragen maar moet in één keer worden betaald.

Er zitten nog een aantal andere voorwaarden aan. Onder andere mag de ontvanger van de schenking niet eerder van een verhoogde vrijstelling gebruik hebben gemaakt voor een schenking van u als schenker. Hiermee wordt bedoeld: een belastingvrije schenking voor de eigen woning.

De ontvanger kan het geld gebruiken om bijvoorbeeld een eigen woning te kopen, een eigen woning te verbouwen of voor onderhoud van een eigen woning, een hypotheek of restschuld van een eigen woning af te lossen, of de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van een eigen woning af te kopen.

Andere voorwaarden zijn: de ontvanger moet het geld uiterlijk in 2025 aan de hiervoor genoemde bestedingsdoelen hebben besteed. De ontvanger van de schenking moet schriftelijk aantonen dat de schenking is betaald en dat de schenking echt is gebruikt voor de eigen woning.

Wilt u weten waar u rekening mee moet houden als u deze verhoogde vrijstelling wilt gebruiken en heeft u behoefte aan een gratis vrijblijvend informatief gesprek over dit of een ander onderwerp? Bel voor een afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl.

Gerelateerde berichten

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen