Column Robert v.d. Belt: Fort Breendonk

Fort Breendonk
Deze zomervakantie heb ik een bezoek gebracht aan Fort Breendonk in België. Een fort wat gebouwd is voor de verdediging van de België in de Eerste Wereldoorlog. Wat ze toen nog niet wisten is dat het in de Tweede Wereldoorlog bekend zal staan als een hel. Het was daar onmenselijk. Honger en martelingen waren aan de orde van de dag. Nooit zoals in deze vakantie heb ik de Tweede Wereldoorlog als zo onmenselijk ervaren als in Fort Breendonk.

De Tweede Wereldoorlog is een tijdperk waar veel interesse naar uit gaat. Die interesse is er al vanaf dat ik op de basisschool zat. Later is die interesse nog verder gegroeid, omdat ik erachter kwam dat een oom van mijn opa is overleden in een strafkamp in Duitsland. De naam staat op het oorlogsmonument van de Kamperzeedijk (Hendrik Hertzenberg). Het werd een persoonlijke zoektocht naar deze tijdsperiode. Vele boeken heb ik er overgelezen, vele museums bezocht en daarnaast ook vele plekken, zoals Auschwitz, maar ook een executieplek in Kallenkote (Steenwijkerland). Wanneer ik ergens op vakantie ben of een dagje wegga zoek ik altijd even iets over de Tweede Wereldoorlog. Ik wil begrijpen wat er in die tijd en op die plaatsen gebeurd is.

Vrijheid is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. In Nederland doen wij zoveel mogelijk ons best om vrij te zijn. Dat is wat we geleerd hebben van de Tweede Wereldoorlog. In Fort Breendonk totaal niet van toepassing. Straffen waren aan de orde van de dag en de nazibeulen hadden er ook nog plezier van. Het was een waar terreur wat zij de gevangen hebben aangedaan. Verhalen van 17 keer gebeten worden door de hond van de kampbaas, je broer levend begraven zien worden en een uur lang huilen nadat je uit de martelkamer kwam, omdat je een ontsnappingspoging had gewaagd. Daarnaast nog vele meer, maar dat zal ik u besparen.

Na het bezoek aan Fort Breendonk ben ik niet stil gaan zitten. Het heeft mij geraakt en ik heb daar een gedicht overgeschreven. Daarnaast ben ik opzoek gegaan naar Nederlanders die in Fort Breendonk hebben gezeten. Op internet zijn vooral alleen namen te vinden. In de toekomst wil ik nog contact opnemen met het kamp. Op zoek naar de achtergrond verhalen van die Nederlanders die in de hel van Breendonk hebben gezeten. Wat is hun verhaal.

Gedicht

Een poort
Dikke muren
Vochtige cellen
En maar staan
Van 8 tot 18:00 wel te verstaan
Wat zijt gij onmenselijk
Geen film
Geen romantiek
Geen vleugje liefde
De hel van Breendonk
Vlamingen boven
Een waar terreur
Geen angst
Geen spijt
Competitie voor moord en strijd
Wat zijt gij onmenselijk
Geen film
Geen romantiek
Geen vleugje liefde
De hel van Breendonk
Het heeft mij persoonlijk geraakt
Fort Breendonk zijt gij een hel

 

Elke twee weken zal er een gedichtencolumn te lezen zijn op Kampenonline. Deze gedichtencolumn zal in het teken staan van een nieuws/maatschappelijk/plaatselijk thema. Met als doel mensen inspireren doormiddel van gedichten.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*