Column Robert v.d. Belt: wie zonder zonde is…

Gedichten column
Bestaat er de mogelijkheid om schoon en puur te zijn? Je leeft je leven en je doet daarvoor je best. De laatste dagen is er veel ophef over Johan Derksen. Het is u vast en zeker niet ontgaan. Heel media Nederland laat van zich horen in talkshows, de kranten schrijven er elke dag over en het nieuws geeft er volop aandacht aan. Dat bracht mij op het idee om een gedicht te schrijven een boodschap voor de medemens. Met het oog op, wijzen met het vingertje en oordelen over anderen. Is dat eerlijk is dat terecht? Want wie heeft er geen verleden en wie maakt er geen fouten? Natuurlijk zijn daar gradaties in, maar wie is er puur? Naar mijn inziens een pasgeboren baby. Laten we niet vergeten

‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.’

Verleden:
Kan ik het afwassen?
Kan ik het terugdraaien?
Kan ik de tijd terugzetten?
Kan ik zeggen het is voltooid verleden tijd?

Het verleden blijft me achtervolgen
Het verleden heeft zijn sporen nagelaten
Soms ga ik terug in die tijd
Het verleden is verweven met mijn heden

Was het goed of was het fout?
Had ik het anders moeten doen?
Is het de juiste keuze geweest?
Linksom of rechtsom?

Maar toch deed ik het
Bewust of onbewust
De twijfel en de onrust
Heb ik het juiste gedaan?

Het verleden blijft me achtervolgen
Het gaat niet weg
Het zit in mijn hoofd
Ik heb geen rust

Wat vind een ander van mijn keuzes?
Wat zal de buurman of buurvrouw ervan zeggen?
Misschien kijken ze wel raar naar mij?
Maar maak ik keuzes voor de buitenwereld?

Is mijn verleden verweven met wat een ander daarvan vindt?
Is mijn verleden belangrijk voor een ander?
Het heeft me gevormd
Ik heb ervan geleerd

Het is moeilijk
Het kost tijd
Het is niet makkelijk
Maar ik ga ervoor

Mag en kan ik daar eerlijk over zijn?
Zonder vingertje?
Zonder wat een ander daarvan vindt?
Is mijn verleden mijn heden of verleden?

 

Elke twee weken zal er een gedichtencolumn te lezen op Kampenonline. Deze gedichtencolumn zal in het teken staan van een nieuws/maatschappelijk/plaatselijk thema. Met als doel mensen inspireren doormiddel van gedichten.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.