Cruciale winst korfballers DOS

273

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een cruciale overwinning behaald op Rust Roest. In de strijd tegen degradatie moest er gewonnen worden en dat deed het team van Jan Wiegers. Op sportpark De Maten werd het 21-19.

In de zaal redde DOS het net niet om in de Overgangsklasse te blijven, maar op het veld wenst de selectie van DOS niet hetzelfde mee te maken. Het onderaan staande Rust Roest moest daarom zonder punten teruggestuurd worden naar Eindhoven. Door de thuisoverwinning staat DOS nu vijf punten voor op Rust Roest en lijkt rechtstreekse degradatie afgewend. Om zeker van klassenbehoud te zijn moet DOS echter nog een plaatsje stijgen op de ranglijst. Wanneer de geelzwarten zo spelen als in de eerste vijfentwintig minuten, moet dat zeker mogelijk zijn. “Dat was genieten,” gaf Jan Wiegers na afloop aan, “iedereen heeft het erover dat we een ruime voorsprong bijna uit handen gaven, maar ik richt me vooral op die beginfase. Daar hebben we ons niveau gehaald en daar halen we zelfvertrouwen uit voor de rest van dit seizoen.”

DOS overklaste in het eerste deel van de wedstrijd de tegenstander. Rust Roest dacht er slim aan te doen om DOS’ beste rebounder André Beens uit de korfzone weg te houden door hem vrij te laten in de punt van de aanval, maar kwam van een oude kermis thuis. Camiel van Keulen nam het reboundwerk over en Beens schoot in de eerste helft drie keer raak. Mede daardoor kon DOS, snel spelend en met mooie combinaties, een ruime voorsprong nemen. Tien minuten voor rust stond het 11-3 en leek de wedstrijd gespeeld.
Maar bij korfbal kan het spelbeeld snel veranderen. Rust Roest herpakte zich, begon ook beter te schieten en kwam in een hoog tempo dichterbij. De rust leek aan te breken bij 11-9. Aanvoerster Linda van Keulen zag echter kans vlak voor rust nog een strafworp te forceren, die door Camiel van Keulen werd omgezet in de 12-9 ruststand.

Ook na rust bleef DOS de bovenliggende partij. Toch verzuimden de Kampenaren om de wedstrijd op slot te gooien. Het lukt de ploeg nog steeds niet om op tijd te temporiseren en zo het tempo uit de wedstrijd te halen. Nog te vaak wordt er nog tijdens de opbouwfase voor het schot gekozen, met regelmatig onnodig balverlies als logisch gevolg. Die gehaastheid in het spel, zeker bij een voorsprong, moet er nog uit, wil DOS ook komend seizoen op dit niveau acteren.

In de tweede helft durfde Rust Roest niet meer zoveel vrijheid te geven en prompt ging Beens naar zijn geliefde reboundplek. Het gaf zijn vakgenoten de kans om wat vaker tot schot te komen en dat leverde onder meer drie rake schoten op van Esther Hamberg.
DOS had bijna de hele tweede helft een veilige voorsprong van vier doelpunten. Met nog elf minuten te spelen stond het 20-16. Rust Roest ging in de slotfase alles of niets spelen en dat leverde drie treffers op rij op: 20-19. Met nog twee minuten op de klok werd het nog billenknijpen voor DOS.

Op dat moment liet het tweede aanvalsvak van DOS zien, dat ze wel degelijk een wedstrijd kunnen lezen. Iris van Bruggen had de hele wedstrijd haar lengtevoordeel uitgebuit in de korfzone door veel reboundwerk te verrichten met de heren in de punt en Nynke Links als spelverdeelster daar tussenin. Het had onder meer gezorgd voor zes rake schoten van de heren, keurig verdeeld door Matthijs Bastiaan en Daniël Lewerissa. Rust Roest besloot de langere tegenstandster van Links in de slotfase tegenover Van Bruggen te posteren om de rebound van DOS eruit te halen. Het vak van DOS reageerde door Van Bruggen naar de punt te sturen en zo haar snelheid uit te buiten. Het leverde direct een goede kans voor Van Bruggen op, die foutief werd afgestopt door haar opponente. De prima leidende scheidsrechter Meiling wees meteen naar de strafworpstip en Bastiaan faalde niet van 2,5 meter: 21-19. Daarmee was de wedstrijd beslist en kon het vele publiek vroegtijdig een overwinningsfeestje vieren.

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan en Camiel van Keulen 4x, André Beens, Daniël Lewerissa en Esther Hamberg 3x, Linda van Keulen 2x, Nynke Links en Iris van Bruggen 1x