Iedere Kampenaar kent natuurlijk het verhaal over de Kamper Steur, maar kennen we ook het vervolg? En het heerlijke, niet moeilijke, recept dat daarbij hoort?
Een korte opsomming van de historische en culinaire feiten: Kampen zou vereerd worden met het bezoek van ’de Bisschop’ en gastvrij als wij Kampenaren zijn, werden alle registers open getrokken om een uitzonderlijk feestmaal te bereiden. Er werd terstond een grote steur (acipenser sturio oftewel een anadrome straalvinnige vis) gevangen. Maar juist op het moment dat onze lokale Herman den Blijker het beest wou fileren, bracht de (toen nog analoge) postduif het bericht dat de Bisschop door ziekte verhinderd was.. Een slimme Kampenaar bedacht toen het Analoge Akoestisch Track and Trace systeem (voorloper van GPS) om de vis later terug te kunnen vinden. Het voor die tijd zeer geavanceerde systeem (een koperen bel) werd aan de Steur bevestigd en de vis kreeg vooralsnog zijn vrijheid terug.
Toen enkele weken later de Bisschop alsnog Kampen bezocht, wilde men de steur weer terughalen. Het Analoge Akoestisch Track and Trace systeem bleek toch niet zo perfect te werken als men gehoopt had. Men zag de steur nooit meer terug. Onze Arreman besloot uit nood een geïmproviseerd gerecht te bereiden. De kok bedacht wel dat in ieder geval de naam van het gerecht indruk moest maken en zo ontstond de ”Kamper Steur”.
Tot op de dag van vandaag is het tijdens Pasen in vele Kamper huishoudens traditie om ”Kamper Steur” te eten. Behalve de naam en geschiedenis heeft het simpele gerecht niets met vis te maken. De basis van het gerecht bestaat namelijk uit hardgekookte eieren. KampenOnline is in de archieven gedoken en heeft het basisrecept voor u terug gevonden. Na onze Paaswens in het oratoriumverslag op Eerste Paasdag, volgt hier onze tip voor een lekker gerecht tijdens de paasbrunch op Tweede Paasdag.
Kamper Steur
Gemakkelijk te maken en heerlijk bij vers brood….
Ingrediënten (voor 4 personen)
½ liter bouillon
8 hardgekookte eieren
2 eetlepels grove mosterd
50 gram bloem
50 gram boter
Voorbereiding
Kook de eieren in 10 minuten hard, schrik ze onder koud water, pel ze en halveer ze.
Bereidingswijze
Smelt de boter in de pan en roer er de bloem doorheen.
Blijf roeren tot een gladde massa is ontstaan, voeg dan heel geleidelijk en al roerende de bouillon toe.
Blijf roeren tot een gebonden saus is ontstaan, roer er dan geleidelijk de mosterd door en laat op matig vuur nog even doortrekken.
Snijd de hardgekookte eieren in vieren en verdeel de stukken over een diep bord of schaal. Giet daarna de warme mosterdsaus over de eieren en serveer het met een goed stuk brood.
Smullen maar….. en de groet’n van Arreman!
Onder dit artikel mag u uw ongetwijfeld smakelijke ervaringen in een reactie achterlaten.
Op de volgende websites vindt u achtergrondinformatie (klik aan):
• Kamper Uien
• Pasen vangt aan in stilte èn met muziek