Cultuurfonds Kampen feestelijk van start gegaan

cultuurfonds1

“Actions speak louder than words”, zo omschreef commissaris van de Koning Ank Bijleveld het officiële startsein van het Cultuurfonds Kampen. Samen met burgemeester Koelewijn zette ze vrijdag haar handtekening onder de overeenkomst. De gemeente Kampen werkt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het doel van het Cultuurfonds is om vernieuwende projecten op het gebied van kunst en cultuur in Kampen te ondersteunen.

Door: Annelies Strikkers

 

De gemeente Kampen legt de eerste jaren een financiële bodem voor het fonds. Daarnaast zoekt het Cultuurfonds Kampen lokale partners die het fonds met financiële middelen wil ondersteunen. Een groep van zeven lokale ambassadeurs, onder leiding van Henk Schaafsma, is betrokken bij het Cultuurfonds in Kampen. “Bij ons kunt u terecht met al uw vragen over het Cultuurfonds, maar ook als u bijvoorbeeld een mooi idee heeft en wat feedback wilt”, aldus Henk Schaafsma. Aanvragen bij het Cultuurfonds Kampen worden niet beoordeeld door deze ambassadeurs, maar door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

cultuurfonds2

Samenwerking was het sleutelwoord afgelopen vrijdag. Waar vooral geld voor wordt vrijgemaakt zijn projecten waarbij verschillende kunstvormen en mensen elkaar ontmoetten. Burgemeester Koelewijn vindt het belangrijk dat de inwoners van Kampen allemaal kunnen genieten van kunst. “Kunst, in wat voor vorm dan ook, moet niet alleen door de elite gedragen worden. Iedereen moet die mogelijkheid kunnen hebben. De inwoners van een stad maken samen een cultuur, geven kleur aan een stad. De gemeente heeft 50.000 euro in het fonds gestoken, het zou mooi zijn als dit bedrag verdubbeld kon worden door bedrijven of particulieren die het fonds willen ondersteunen.”

Een aanvraag voor financiële ondersteuning van een project moet digitaal gedaan worden, er gaat vervolgens een periode overheen voor een project beoordeeld kan worden. Ineke Bruggeman, secretaris van het Cultuurfonds Kampen, bracht de belangstellenden aan het einde van de middag op de hoogte van de werkwijze van de aanvraag. In de vragenronde die daarop volgde kwam een plaatselijke kunstenaar met een kleine kritische noot. “Kunstenaars zijn geen planners. Als ik een idee heb, wil ik er de volgende dag mee beginnen. Nu moet ik een begroting maken, een heel businessplan en vervolgens moet ik maanden wachten voor ik mijn idee ten uitvoer kan brengen. Dat werkt voor mij niet.”

Volgens Mart Keuning, één van de makers van de cultuurnota van Kampen, bleef er in het verleden maar weinig geld over voor lokale initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. “Veel geld zit vast in de monumentale gebouwen en het personeel in Kampen. In 2013 zijn we daarom begonnen met het opzetten van een fonds. Gaandeweg is er contact gezocht met het Prins Bernhard Cultuurfonds en zijn we samen gaan werken aan het opstarten van het Cultuurfonds Kampen.”
Kijk voor meer informatie over het Cultuurfonds Kampen hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*