CultuurZIEN organiseert Kampen over Zee

161
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op vijf zaterdagmiddagen in februari en maart volgt cultuurZIEN Kamper families in de internationale handel. Handel drijven hield niet op met de Hanze, maar kreeg een voorzetting in VOC en WIC. Het volgen van de Kamper handel door de eeuwen heen leidt tot onverwachte ontmoetingen en bijzondere verhalen.

De serie start op 4 februari met een lezing waarin de betekenis van de termen Oost en West verschuift. ”Naar de Oost” was niet langer naar de Oostzee, maar werd varen naar Indië. In de daarop volgende zaterdagen wordt dit verder uitgewerkt.

Door de geschiedenis van redersfamilie Kuynretorff te volgen, wordt meer duidelijk over ondernemen in de Hanzetijd. Wat onderscheidde de Hanze eigenlijk van andere handelsnetwerken? De koopmansfamilie Hudde was ook werkzaam binnen de Hanze, maar stapte op tijd over naar de VOC (Verenigde Oostindische compagnie). Eén van de familieleden vertrok naar Nieuw Amsterdam aan de Hudson, nu New York. Na de voorjaarsvakantie komt de WIC (West Indische Compagnie) aan bod met de familie De Winter. Zij vertrokken in 1773 naar ”de west”, naar Zuid-Amerika. Zoon Jan Willem was pas 12 jaar. Later verwierf hij bekendheid als admiraal. Minder bekend is dat de man plantagehouder was. Stephen Hendrik De La Sablonière was ook millitair, trouwde een Kamper meisje en werd gouveneur van een Nederlandse kolonie in ”de west”. Zijn nazaten bezaten tot ca. 1825 plantages.De reeks eindigt met Everdina Marius, een slavin in het 19e eeuwse Kampen.

De cursus wordt gegeven op 4, 11, 18 febr en 11 en 18 mrt. tussen 14.00 en ca. 15.30 uur. Wanneer dit mogelijk is, wordt een lezing gecombineerd met een wandeling. De deelnamekosten voor alle vijf middagen bedragen € 100, – euro. Inschrijven per onderwerp is ook mogelijk, dan bedraagt de prijs € 25, – per middag. Aanmelden kan via

ku***@cu*********.nl











of bel met (038)331 10 24.

link naar teaser Kampen over Zee:

foto: eigen foto gecombineerd met ”de Portugese”, detail uit een schilderij van Hendrick Avercamp.