De Engelse Furie – Verteltheater op de Koggewerf

verteltheater

Kampen- Donderdagavond 12 juni spelen de Sprooksprekers van de Kamper Kogge in de Taveerne op de Koggewerf hun nieuwste verteltheater-verhaal genaamd ‘ Engelse Furie.’

De zaal is om 19.30 uur open en het optreden begint om 20.00 uur.

Voor koggevrijwilligers is de toegang gratis. Voor andere belangstellenden is de toegangsprijs 5 euro. Kees Hardeman en Reijer van ’t Hul brengen met de ‘Engelse Furie’ op hun eigen wijze een haast verzwegen gedeelte uit de 17-eeuw tot leven. De strijd op zee tussen de Engelsen en de Hollanders en de gevolgen daarvan komen beeldend tot leven door de vertellers van de Kamper Kogge. Eind augustus gaat de Kamper Kogge een waddentour maken en wordt de ‘Engelse Furie’ opgevoerd in achtereenvolgens Den Oever, Vlieland, Harlingen en Terschelling.

‘De Engelse Furie’ – Verteltheater

‘De sprooksprekers van de Kamper Kogge’

De victorie kent vele vaders, de nederlaag is een wees en wordt afgedaan als een voetnoot in de geschiedenis; zo ook de bittere nederlagen, die de Republiek der Zeven Verengde Nederlanden in augustus 1666 te slikken kreeg.

Begin augustus leidt de Nederlandse oorlogsvloot een verpletterende nederlaag tegen de Engelsen… zoekt bescherming in de Zeeuwse Wateren… de Hollandse kust ligt open voor aanvallen… de handel op zee wordt bedreigd.

Een voorgenomen poging tot landen op Vlieland gaat door ongunstige weersomstandigheden niet door. Het kruit van de Engelse invasietroepen was door zware regenval nat geworden.

Een rechtstreekse aanval op het hart van onze economie… de handel ter zee… 150 Nederlandse koopvaders worden in het Vlie door de Engelsen veroverd en in brand gestoken. De handel op de Beurs in Amsterdam wordt in paniek stilgelegd.

De Engelsen landen op Terschelling, plunderen het dorp West en steken het in brand. Doden en gewonden onder de bevolking en onnoemelijk veel leed en schade.

Harlingen wordt overstroomd door vluchtelingen en verliest in deze rampzalige augustusdagen één van haar grootste zonen ooit… de zeeheld Tjerck Hiddesz de Vries.
De verteltheater voorstelling de Engelse Furie heeft deze gebeurtenissen als uitgangspunt en laat zowel de grote verbanden zien als wel het menselijk leed van de betrokkenen… momenten van voorbeeld gevend gedrag… van vuig verraad… zinloos geweld en oprechte compassie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*