De kunstbunker te Paasloo.

Op dinsdag 14 april 2015 organiseert de Historische vereniging voor de ijsseldelta ‘Jan van Arkel’ een lezing over de kunstbunker te Paasloo.

Bert Meijerink uit Steekwijkerwold neemt ons deze avond mee in de geschiedenis van de kunstbunker in het Dennenbos bij Paasloo. Meijerink woonde in zijn jonge jaren vlakbij deze bijzondere opslagplaats en zwierf vaak door het Dennenbos. Het bunkerterrein was echter verboden gebied.

“Voor mij toen dus een met geheimzinnigheid omgeven plek en dat zorgde ervoor dat ik me later verdiepte in de historie”, zo verklaart Meijerink zijn belangstelling voor dit bouwwerk in Paasloo. In het oorlogsjaar 1941 kreeg het ministerie van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming opdracht van de Duitse bezetter de bestaande bergplaatsen voor kunst in duingebieden langs de Noordzee te ontruimen. Een jaar later werd een kunstbunker aangelegd in de Sint Pietersberg bij Maastricht. Maar omdat de capaciteit van deze veilige opslagplaats voor kunstvoorwerpen al snel onvoldoende bleek, werd besloten om in de staatsbossen bij Paasloo in korte tijd nog een opslagbunker voor kunstwerken te bouwen.

De keuze viel op het Dennenbos omdat de bunker dan goed gecamoufleerd was en de stabiele ondergrond geschikt bleek om het zware bouwwerk te kunnen dragen. Tijdens de lezing krijgen bezoekers ook het nodige beeldmateriaal van de kunstbunker te zien.

Deze avond wordt gehouden in ‘de Regenboog’, Broederweg 32 te Kampen. Aanvang : 20.30 uur. Toegang : leden gratis, niet-leden 2,00 euro.

Voorafgaand aan de lezing vindt vanaf 19.30 uur de presentatie plaats van het boek “Standrechterlijk doodgeschoten”. Dit boek geeft een beschrijving van het leven van de in 1944 te Kampen doodgeschoten onderwijzer Egbert Altena.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*