De ‘Skaamte’ van een Brunneper – (ingezonden)

Ingezonden ( afzender is bij de redactie bekend)

 

“Ik skaame mien dood” zou mijn vader zeggen! De beste man leeft niet meer, maar zou zich inderdaad dood schamen. Hij was (net als ik) een geboren en getogen Brunneper die met tradities en door schade, schaamte en schande wijs was geworden. We hebben samen vaak gediscussieerd over Kamper en/of Brunneper tradities… van stropen, kruudmoes tot melkbusschieten, overal hadden we een mening over, en negen van de tien keer verschilden we van mening. Één ding waren we het echter over eens; Als je deelneemt aan het verkeer drink je niet!, als je de volgende dag moet ‘presteren’ drink je niet, als je met je melkbus schiet drink je niet! (te veel)

schokkerbeeldNatuurlijk heeft mijn zoon samen met zijn vrienden ook nog met de ‘konte op de busse’ gezeten, maar wel redelijk nuchter, daar steek ik mijn handen voor in het vuur. Ik snap dan ook niet dat het door velen normaal gevonden word dat melkbusschieten en bier drinken bij elkaar hoort! In mijn tijd (ik ben van 1963) gingen we 1 dag voor oudejaarsdag op de Noordweg 1 of twee schoten lossen om te kijken of de bus nog goed was. Daarna gingen we naar huis en zetten we de melkbus op de plaats tot de volgende dag. Op Oudejaarsdag begonnen we pas om een uur of tien ‘s avonds met het traditionele schieten. Meestal duurde dit een uurtje en gingen we even naar huis om op te warmen, een pilsje te drinken en wat oliebollen naar binnen te werken. We gingen dan vijf voor twaalf met een bus of 10-12 naast elkaar op de Noordweg zitten om precies om twaalf uur het nieuwe jaar in te knallen. We dronken pas weer een pilsje na een uur of zo en dan niet op straat! Nee gewoon bij iemand binnen, waar de kachel brande. “Ei de poot’n e’veegd!, die smerige karbiedvlekken krieg ik niet uut mien vloerkleed” was de standaard kreet van ons aller ‘Moeders’ Ze had er een trukje voor om die carbidvlekken van haar stoepje weg te krijgen. Ze gooie er ‘eerappel-water’ overheen! (Het kookvocht van de gekookte aardappelen) We hebben nooit toegezien of het echt werkte, maar leuk vonden we het wel…

Om een lang verhaal kort te maken en om tot de kern dit schrijven te komen; Ik schaam me echt dood voor de ‘Brunnepers’ die tot een uur of zeven ‘s nieuwjaarsdag morgens hebben zitten schieten en bier drinken en die geen goed woord over hebben voor de dienstdoende agenten die de jongelui aanspreken op gemaakte afspraken! Om over respect nog maar te zwijgen! Het doet me echt denken aan Louis van Gaal:
Benik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?” Het is toch heel simpel: Je MAG oudejaarsdag van ‘s morgens 10:00 tot ‘s nachts 02:00 bijna overal schieten. Daarvoor MAG er in Brunnepe in de periode tussen kerst en oud en nieuw GEDOOGD geschoten worden van 19:00 tot 22:00 ‘s avonds. Als dit nog niet voldoende is pak dan lekker je bus op en ga net als in Twente in een weiland zitten schieten! Ik denk dat sommige Brunnepers hun eigen glazen ingooien en er na verloop van tijd niets meer overblijft van deze traditie.

En geef nou niet de burgemeester de schuld, hij wil het graag voor IEDEREEN gezellig houden! Want wees nou eerlijk, ooit een Burgemeester en wijkagent(en) meegemaakt die zo begaan zijn met de Brunnepers ?

John