Deltasteur geeft de punten weg aan de Reest

Er stond niets anders meer op het spel voor de waterpoloërs van Deltasteur dan de spreekwoordelijke eer, afgelopen zaterdagavond. Revanchegevoelens bezat de ploeg nog wel ten opzichte van de tegenstanders van de Reest uit Meppel, waar in de uitwedstrijd een onnodige nederlaag geleden werd.

Dat moest thuis rechtgezet worden. Een mooie gelegenheid ook om de afscheid nemende trainer Marcel van Tilburg op een passende manier uit te zwaaien. Van Tilburg heeft Deltasteur vier jaar lang onder zijn hoede gehad, en maakte daarin twee promoties mee. Desondanks zijn zowel het team, als de trainer na vier jaar wel eens toe aan iets nieuws, en dan wil je natuurlijk op een goede manier afsluiten. Van Tilburg komt volgend jaar waarschijnlijk nog wel naar Kampen, maar dan als trainer van tegenstander Proteus uit Twello.

Marcel van Tilburg
Marcel van Tilburg

In de eerste periode ging Deltasteur voortvarend van start. Toch was het de Reest dat uit de eerste aanval scoorde. Deltasteur ging verder waar het begonnen was, en creëerde vele kansen. Uit twee daarvan werd in de eerste periode gescoord. De 2-1 voorsprong was een veel te magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. “Het had op dat moment al minstens 5-1” moeten staan, aldus van Tilburg.

In de tweede periode vielen er veel doelpunten. Waar Deltasteur uit vele kansen driemaal scoorde, had de Reest nog steeds minder spelaandeel, maar had gewoon minder kansen nodig om te scoren. Daarin bleek de ploeg uit Meppel toch wat gehaaider dan de Kampenaren. Met 5-5 halverwege leken alle opties open.

In de derde periode trok Deltasteur de partij helemaal naar zich toe. Drie treffers, waar het er opnieuw meer hadden kunnen zijn, zorgden voor deen 8-5 voorsprong in het derde kwart. Niets leek erop dat het afscheidsfeestje van Marcel van Tilburg nog verstoord zou kunnen gaan worden.

Dico Eenkhoorn in duel om de bal.
Dico Eenkhoorn in duel om de bal.

Daar dacht de ploeg uit Meppel anders over. Met nog 1.36 op de klok stond het zomaar weer 8-8. De uitsluitingen waren talrijk deze periode, maar daar waar Deltasteur er over het algemeen niet in slaagde om dit spelvoordeel in doelpunten om te zetten, deed de ploeg uit Meppel dat wel. Een bizarre slotfase volgde. Een uitsluiting aan Meppeler kant werd gevolgd door een Time out van Deltasteur. Ditmaal lag de ploeg wel goed in positie en scoorde de 9-8. Met nog een minuut te gaan zaak om geen domme dingen te doen. De 9-9 van De Reest, een geweldig afstandsschot via de binnenkant paal,  op 0.45 gooide echter roet in het eten. Deltasteur wist dat het nog een aanval zou krijgen. De schotklok telt bij waterpolo 30 seconden. Die aanval werd echter vlot verspeeld. Ook de tegenaanval van de Reest werd afgebroken. Met 12 seconden op de klok en Deltasteur in balbezit kwam er nog eenmaal een time out. Het verhaal is simpel op zo’n moment, tijd uitspelen, een schutter vinden en scoren. Dat liep echter anders. Deltasteur was te gehaast, aanvoerder Erik van Dijk kwam in schotpositie, maar zijn schot werd geblokt. Met acht seconden op de klok opnieuw een time-out, ditmaal aangevraagd door de Reest. De bal werd op hun midvoor gespeeld, Dico Eenkhoorn maakte de overtreding en kreeg de U-20. Met nog zes seconden man meer kwam het schot in de allerlaatste seconde. In de zoemer, en dan telt het nog, werd de bal achter Deltasteur doelman Michael Piest geschoten.

Deltasteur doelman Michael Piest
Deltasteur doelman Michael Piest

Een bijzonder onnodige en zure nederlaag voor de Deltasteur mannen, die de ploeg ook wel helemaal aan zichzelf te danken had. Dat zal ook de les zijn uit het eerste seizoen in de derde bondsklasse. Foutjes die op een lager niveau nog gemaakt kunnen worden, worden hier direct afgestraft. En dat heeft de ploeg dit seizoen heel wat punten gekost. Handhaving was het doel, en dat is dan wel weer gemakkelijk gehaald, maar verbeterpunten voor volgend jaar zijn er zeker te bedenken. Een mooi doel voor de volgende trainer, waar men echter nog naar op zoek is.

Doelpunten Deltasteur:
Chris Bos 3, Erik van Dijk 2 , Dennis Bos 2 Dico Eenkhoorn, Wijnand Feuerstein.