Doemscenario dreigt voor DOS Kampen na kostbare thuisnederlaag

De befaamde zes-punten-wedstrijd, een fenomeen in de voetbalwereld. Elk jaar komt er voor vele clubs, zowel hoog als laag in de stand, wel eens een voorbij waaien. Zo ook voor DOS en Den Ham afgelopen zaterdag. Voor beiden stond er veel op het spel. Verlies zou immers beide ploegen richting het randje van P/D voor de 3e klasse duwen maar winst zou juist het tegenovergestelde bewerkstelligen met het oog op de stand in de 3e periode. Uiteindelijk komen de bezoekers als grote winnaar uit de strijd tevoorschijn want het buigt een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. Voor DOS betekent het dat er een hoop kopzorgen zijn, ook met het oog op het nog resterende programma.
 logo_doskampen2
DOS kwam nog redelijk goed uit de startblokken. Het kon bij vlagen goed onder de voorwaartse druk van Den Ham uit voetballen en dat leverde tweemaal een goede mogelijkheid op voor Rico Westendorp. Eerst voorkwam de paal een treffer, kort daarna ging een vrije kopkans ruim naast het doel. Daarna nam Den Ham het initiatief en moest de thuisploeg even achteruit. Het had daarbij geluk dat ook Den Ham het vizier niet op scherp had toen Van Dijk de bal op randje zestien zomaar inleverde.
DOS speelde slordig en gaf over de hele as van het veld wat te veel ruimte weg. De bezoekers profiteerden echter niet en creëerden lange tijd nauwelijks kansen, mede doordat het rond de zestien niet zuiver was in de combinaties. Het duurde tot de 38e minuut alvorens Den Ham zijn eerste echt grote kans kreeg. Een voorzet van rechts kon bij de 2e paal vrij worden binnengetikt maar de bal ging op onverklaarbare wijze voor het doel van doelman Van Dijk langs. De opluchting voor DOS werd nog groter toen Patrick Bastiaan de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong zette. Hij haalde van zo’n 35 meter verwoestend uit nadat een corner werd afgeslagen. De bal verdween buiten het bereik van de keeper in het dak van het doel.
Een goed gevoel bij rust dus. De voorsprong was er en er was niet heel veel weggegeven. Daar tegenover stond wel de wetenschap dat DOS al vaak dit seizoen een voorsprong nog had weggegeven. Die nervositeit sloop na rust waarschijnlijk in de ploeg want het voetbal werd er niet beter op. Ook Den Ham was lange tijd niet bij machte om voetballend de oplossing te vinden. Het is dan ook niet vreemd dat het voornaamste gevaar uit corners en vrije trappen kwam al belandde een daarvan wel op de kruising.
De 1-1 kwam ondanks een veldoverwicht van de bezoekers dan ook redelijk uit de lucht vallen. Invaller Maurice Vespignani stond nog niet lang in het veld toen een voorzet van rechts via een stuit ongelukkig op zijn arm kwam. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip en Louis Vijfhuizen benutte het buitenkansje in de 72e minuut. Daarna rook Den Ham bloed en zette het door. Het werd uiteindelijk kort daarna helemaal in het zadel geholpen nadat Martijn Barneveld een te korte kopbal terug op Roy van Dijk gaf. Die werd onderschept en zo stond het een kwartier voor tijd 1-2.
Plots leefde DOS weer op en begon het meer druk naar voren te geven. Den Ham geloofde het wel en richtte zich op het tegenhouden. Het leidde tot een aantal hachelijke momenten voor het doel van de wit-blauwen maar telkens stond er geen poelänt op de juiste plek voor het doel om het laatste zetje te geven. Vlak voor tijd had het cruciale punt toch nog een feit kunnen worden toen Bastiaan onderuit werd gehaald in de zestien. De scheidsrechter gaf de penalty echter niet en wuifde de protesten weg. Korte tijd later was het eindsignaal een feit.
Een wedstrijd van de gemiste kansen aldus trainer Han Hanekamp van DOS Kampen, geen goede wedstrijd, het was rommelig en veel strijd, met veel kansen aan beide zijden, waar DOS ongelukkig aan het kortste eind trok. Luister HIER naar het commentaar van Han Hanekamp.
Door de nederlaag zakt DOS naar een 10e plek met 31 punten. De 11e plek betekent nacompetitie voor behoud in de 2e klasse. Dat is iets waar niemand op zit te wachten en dus mogen de mannen van Han Hanekamp nog vol aan de bak de komende drie wedstrijden, te meer daar er nog loodzware uitwedstrijden tegen koploper De Esch en subtopper Dieren op het programma staan. Een troost is wel dat al meermaals is gebleken dat iedereen hier van elkaar kan winnen. Voor volgende week wacht dus een eenvoudige opdracht: het kampioenschapsfeestje in Oldenzaal nog maar even uitstellen.