DOS boekt belangrijke, zwaarbevochten zege in Oldenzaal

doskampen

De ploeg van Han Hanekamp had zich de afgelopen weken aardig in moeilijkheden gebracht wat betreft de stand op de ranglijst dus de opdracht in Oldenzaal tegen koploper De Esch was heel simpel. Er moest absoluut een resultaat behaald worden. Naarmate de wedstrijd vorderde werd dit nog eens extra benadrukt door de standen op de andere velden. DOS bezwijkt echter niet onder de druk en laat zich van zijn beste kant zien. Het levert uiteindelijk een bijzonder knappe 2-3 overwinning op.
Op de nervositeit van de Esscher bestuursleden na wees weinig er op dat er vandaag een kampioenschap op het spel stond voor de thuisploeg. Er was geen veelvoud aan publiek en de spelers en staf van De Esch oogden vrij relaxed. Dat zou na het eerste fluitsignaal snel veranderen want DOS liet meteen zien waarvoor het gekomen was. Het had in het begin het betere van het spel maar het gevaar van De Esch werd ook direct duidelijk want na een snelle tegenstoot kon Lammert Bastiaan ternauwernood een doelpunt voorkomen.
Het was niet veel later DOS dat toesloeg. Een prima vrije trap van Robin Horstman werd met het hoofd achterwaarts doorgekopt door Martijn Barneveld. De keeper van de thuisploeg stond niet goed opgesteld en kon de bal niet meer uit de verre hoek plukken. Zoals vaker dit seizoen konden de geel-zwarten na de voorsprong niet doordrukken en de thuisploeg kwam beter in het spel. Zo was Barneveld een paar minuten later weer belangrijk toen hij een bal van de lijn haalde na een inzet van Tomas Elbersen.
DOS had moeite om het directe spel van De Esch onder controle te krijgen. De thuisploeg bleef continu met lange crossballen van achteruit strooien hetgeen de goede strategie leek op het barslechte hobbelveld. Uiteindelijk viel de terechte gelijkmaker na een half uur spelen. Een nieuwe crosspass kon door Horstman net niet met het hoofd weggewerkt worden waarna Elbersen de bal onder Roy van Dijk in het lege doel schoof. Vlak daarna voorkwam diezelfde Van Dijk erger leed door bij een 1 op 1 situatie goed in te grijpen.

DOS toonde zich richting het eind van de eerste helft weer wat meer en dat had meteen succes. Eerst ging een goede schietkans van Knul nog naast maar even later was het na een schitterende aanval wel raak. Thijs van der Meulen draaide zich uitstekend vrij op het middenveld, zag linksback Thomas Poos van De Esch verkeerd staan en gaf de bal mee aan de opkomende Martijn Barneveld. Deze legde de bal bij de tweede paal op de slof van Hicham Ziyech en die bewees zijn klasse door de bal in de verre hoek te volleren. Er werd dus gerust bij een 1-2 stand.
Het was meteen na de rust opletten geblazen want De Esch was dit seizoen al zeer vaak heel sterk uit de kleedkamers gekomen. Ondanks die wetenschap moesten de poelänten toch al snel de 2-2 slikken. Na een verre inworp viel de bal in de zestien voor de voeten van een speler van de thuisploeg en die haalde onberispelijk uit. Na die treffer ontstond er een evenwichtig duel. DOS bood prima tegenstand maar het ontbrak vaak aan scherpte en soms wat geluk rond de zestien. Datzelfde gold ook voor de thuisploeg waardoor grote kansen aan beide zijden enige tijd uitbleven.
Uiteindelijk was het DOS die als eerste de ban wist te breken met wederom een schitterende, haast Madrileense treffer. Nadat Drost achterin een aanval onschadelijk had gemaakt werd er razendsnel omgeschakeld. De bal werd meegegeven aan Horstman die goed gebruik maakte van de ruimte voor hem en de bal in de loop van Ziyech legde. Die leverde een perfecte voorzet af op het hoofd van Raymond Beuling en die kopte tegendraads de 2-3 tegen de touwen.
In de slotfase probeerde De Esch het nog wel met hun lengte voorin maar voetballend lukte het niet meer echt bij de thuisploeg. Terwijl DOS een enorme kans op de 2-4 liet liggen kwam het enige echt hachelijke moment aan de andere kant nadat de scheidsrechter op tien meter van het doel een vrije trap gaf. Hij meende dat Van Dijk een terugspeelbal op pakte. Diezelfde Van Dijk herstelde echter keurig en zag in de chaos erna de bal op de buitenkant van de kruising belanden. Na het fluitsignaal kwam de ontlading en het besef hoe belangrijk deze punten waren doordat alle ploegen in de middenmoot hadden gewonnen.
Er mag inmiddels met recht worden gesproken van een bijzondere competitie. ZAC uit Zwolle, dat voor deze speelronde nog 7e stond, staat nu op de gevreesde 11e plek. Het heeft echter maar vijf punt minder dan IJVV dat 4e staat. DOS zelf vind zichzelf nu terug op de 9e plek met hetzelfde puntenaantal als ZAC. Volgende week in de uitwedstrijd tegen de huidige nummer vijf vv Dieren zal er dus weer eenzelfde collectieve prestatie van de ploeg worden gevraagd tegen een tegenstander die zelf ook nog niet buiten gevaar is. Het beloofd een geweldige ontknoping te worden.

Trainer Han Hanekamp heeft nog nooit zo’n bijzonder competitieverloop meegemaakt. “Vier ploegen met 34 punten dat is bijzonder, en zelfs de nr. 5 met 38 punten is nog niet helemaal veilig. De wedstrijd van volgende week is ook weer super belangrijk en we moeten de punten halen om alles in eigen hand te houden.” Luister HIER naar het hele commentaar van Han Hanekamp.