zaterdag, juli 27, 2024

HomeRegiosportDos en Wit Blauw gelijk in 'matte' korfbalderby

Dos en Wit Blauw gelijk in ‘matte’ korfbalderby

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben in een matige derby gelijk gespeeld bij Wit-Blauw / Green Organics. Bij rust stond DOS nog drie treffers achter, 9-6, maar vlak voor tijd leek DOS zelfs nog de volle winst te pakken. Wit-Blauw kon kort voor tijd de verdiende gelijkmaker nog maken: 15-15.

Het was geen derby, zoals je dat zou verwachten van Wit-Blauw – DOS. Bij beide ploegen miste de grimmigheid, die je bij deze derby zou verwachten. Het had misschien te maken met de korte voorbereidingstijd na de zaalcompetitie, waarbij beide teams tot het laatst grote belangen hadden. Wit-Blauw speelde zich pas in het laatste weekend veilig en DOS verspeelde in het laatste weekend de titel. Om binnen veertien dagen tijd de knop dan volledig om te zetten naar de veldcompetitie is lastig. Wat dat betreft had deze wedstrijd misschien beter op een later moment gespeeld kunnen worden.

Bij DOS bleef Yvonne ten Hove geblesseerd aan de kant. Voor haar speelde de zestienjarige Kim Petersen. Bijzonder dat dit jonge talent juist in de derby mocht debuteren in het eerste van DOS. Saillant detail: haar moeder Wilna Veltman debuteerde al op vijftienjarige leeftijd in het eerste van Wit-Blauw. Petersen speelde een puike wedstrijd, scoorde twee keer en kreeg na afloop de complimenten van vriend en vijand.

De eerste helft was Wit-Blauw niet veel beter dan DOS, maar wel doeltreffender. Kampens oudste korfbalvereniging stond steeds aan de leiding, maar kon niet echt afstand nemen. De rust leek aan te breken bij 7-6. DOS was met nog twee minuten te gaan al met de gedachten in de kleedkamer en Wit-Blauw profiteerde dankbaar van dat concentratieverlies. Jelle Visscher van dichtbij en Jeroen ten Broeke van afstand deden DOS even goed pijn: 9-6 ruststand.

Direct na rust schoot Krista Fixe Wit-Blauw naar 10-6 en leek de opgave voor DOS welhaast onmogelijk. Bij korfbal kan het beeld echter snel wijzigen. Paula de Groot gaf met een geslaagde doorloopbal het sein tot de achtervolging. René Bruggeman scoorde van afstand 10-8 en Camiel van Keulen bracht DOS weer in de buurt: 10-9. Ten Broeke schoot Wit-Blauw naar 11-9, waarna Bruggeman opnieuw van afstand de 11-10 op het scorebord zette. Gert de Vries gooide van afstand de 12-10 in de korf. Daarna kwam DOS binnen een minuut voor het eerst in de wedstrijd langszij. Linda Treep rondde een slimme combinatie met Nynke Links doeltreffend af en in de volgende aanval scoorde ze uit een vrije worp de 12-12.

Toen Bruggeman vijf minuten later DOS voor het eerst aan de leiding bracht, 12-13, dacht menig toeschouwer dat het een kwestie zou worden van erop en erover. Wit-Blauw klampte dankzij De Vries echter direct aan: 13-13. Acht minuten voor tijd schoot Links DOS opnieuw naar een voorsprong, een minuut later egaliseerde Ten Broeke vanaf de stip: 14-14.

Drie minuten voor tijd scoorde Bruggeman zijn derde treffer, maar dat bleek niet de winnende te zijn. Trainer-coach Harm Jan Smit van Wit-Blauw had nog een gouden wissel in de tas. Hij bracht Jordy Last in en die scoorde met een knappe doorloopbal in de laatste minuut de verdiende gelijkmaker.
DOS-trainer Remco Jacobs was na afloop helder in zijn analyse: ”Het was geen derby, een wat mate vertoning. Wanneer de enige gele kaart in zo’n wedstrijd een hele kinderachtige is, namelijk voor praten, dan weet je dat er geen echte strijd is geleverd. We hadden het in de eerste helft wat moeilijk in de reboundzone. Toen we in de tweede helft daar meer het duel aangingen, zag je gelijk dat we meer ballen pakten en de wedstrijd wat meer bepaalden. Toch heeft niemand echt kunnen domineren. Dat je in de laatste minuut nog de gelijkmaker om de oren krijgt is sneu, maar gezien de hele wedstrijd wel verdiend.”

Doelpunten DOS: Nynke Links, Camiel van Keulen en René Bruggeman 3x, Kim Petersen en Linda Treep 2x, Paula de Groot en André Beens 1x