woensdag, mei 8, 2024

HomeRegiosportDOS kan SDO niet van Kampioenschap afhouden

DOS kan SDO niet van Kampioenschap afhouden

-

KAMPEN – Het is de korfballers van KV DOS Kampen / Veltman niet gelukt om SDO van het kampioenschap af te houden. De ploeg uit Kamerik moest diep gaan om in Kampen te winnen, maar wist met 19-23 toch de broodnodige punten binnen te halen.

korfbal2
De strijd om het kampioenschap in de Overgangsklasse ging tussen De Meeuwen uit Putten en SDO uit Kamerik. Op de slotdag van de competitie stonden beiden ploegen naast elkaar aan kop. SDO moest dus winnen om een beslissingswedstrijd af te dwingen en tegelijk hopen op puntverlies van De Meeuwen. In dat laatste geval was SDO direct kampioen.
De ploeg uit Kamerik wist dat lastig zou worden in Kampen. DOS had het SDO in Kamerik immers ook al moeilijk gemaakt, destijds werd met 24-23 verloren. Bovendien is DOS in Kampen een lastig te kloppen ploeg. De Kampenaren verloren slechts één keer in eigen huis.
Het was vol in sporthal De Reeve. Behalve de honderden Kamper toeschouwers had SDO ook een behoorlijke club supporters meegenomen. Het zorgde voor veel sfeer bij een constant boeiende wedstrijd. DOS maakte vanaf de eerste minuut duidelijk dat SDO de punten niet cadeau zou krijgen. De Kamper ploeg was gevaarlijk over alle schijven. Toen DOS na tien minuten met 6-4 voorstond, telde het scoreformulier zes verschillende Kamper doelpuntenmakers.
Wat SDO ook probeerde, DOS bleef de betere in de eerste helft. Het grootste verschil stond bij 11-7 op het scorebord. Daarna kwam SDO wat beter in de wedstrijd en verkleinde het de achterstand. De ploeg uit Kamerik had in de slotseconde van de eerste helft het geluk dat de verder prima fluitende scheidsrechter De Haan een inschattingsfout maakte door een aanvallende fout van SDO anders uit te leggen. De bal ging op de stip en SDO kon zo de achterstand verkleinen tot twee doelpunten: 12-10.

Dat psychologische voordeeltje werd in de rust nog belangrijker, omdat het bericht doorkwam dat De Meeuwen op achterstand stond. DOS kreeg aan het begin van de tweede helft een veel fanatiekere tegenstander tegenover zich. De meest scorende ploeg uit de Overgangsklasse, gemiddeld 28 doelpunten per wedstrijd, startte furieus. Binnen zeven minuten was de wedstrijd gekanteld. SDO scoorde vier keer op rij en kreeg weer geloof in een goed resultaat. DOS klampte aan, maar had de pech dat na een paar prima aanvallen de bal uit de korf draaide, terwijl de ballen bij SDO wel goed vielen.
Tot 15-16, een kwartier voor tijd, bleef DOS in de buurt. Daarna liep SDO uit, ondanks goed verdedigen van de Kampenaren. Het grootste verschil werd vijf doelpunten in Kameriks voordeel. Tot twee keer kwam DOS nog op drie treffers, maar beide keren had SDO direct een antwoord klaar.
Bij 19-23 werd er afgefloten. Voor SDO een sein om direct mee te luisteren met hun contacten bij De Meeuwen. Twee minuten later kwam het bericht dat De Meeuwen de punten had verspeeld. Het sympathieke SDO keert daarmee weer terug naar de Hoofdklasse.
Voor DOS rest een mooi zaalseizoen, waarin de ploeg nooit in de problemen kwam, maar ook niet het vermogen had om in de echte top te spelen. Een ambitie die de ploeg wel heeft. Jan Wiegers: “We willen toe naar een bredere selectie en zo kijken of we in de komende jaren ook een keer de stap kunnen maken naar de Hoofdklasse. Je ziet dat we ook tegen SDO niet echt minder zijn. Dat laatste stapje om dit soort wedstrijden te winnen moeten we in de komende twee jaar maken.”
Doelpunten DOS Michaël Jongman 5x, Iris van Dijk 4x, Esther Hamberg 3x, Linda Treep en Nynke Links 2x, André Beens, Patrick van de Rozenberg en Matthijs Bastiaan 1x