DOS Korfbal geeft zege weg aan streekgenoot.

korfbal kampenonline

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben de derby tegen Sparta Zwolle niet kunnen winnen. Volkomen onnodig werden de punten weggegeven aan Sparta, dat dolblij was met de zege. De Zwolse ploeg won met 20-16.

Trainer-coach Jan Wiegers was na afloop een teleurgesteld man: “Ik wil altijd winnen, dus iedere nederlaag doet pijn. Maar tegen Sparta hebben we meer tegen onszelf gekorfbald, dan tegen de tegenstander. We geven het zelf volkomen onnodig weg.”

DOS verdedigde, zoals het de laatste weken doet, dus goed. Tactisch stonden de Kampenaren goed voorbereid in het veld. Sparta had het moeilijk om de juiste mensen aan schot te krijgen. Maar aanvallend draaide het niet geweldig bij de Kampenaren. Inmiddels is DOS de minst scorende ploeg in haar klasse. Dat compenseerde het de laatste weken prima door strak te verdedigen. Maar zelf maar zestien treffers maken is op dit niveau onvoldoende. Dan helpt een verdedigende topwedstrijd ook niet meer.korfbal2
Het probleem bij DOS zat zaterdag in het tweede aanvalsvak. André Beens, Matthijs Bastiaan, Esther Hamberg en Iris van Dijk kwamen samen tot slechts vier doelpunten. Dat kwam niet doordat ze geen schotkansen kregen. Beens was reboundend weer lekker op dreef en mede daardoor kwam zijn vak tot liefst achtenzestig doelpogingen. Maar het schot was van een dramatisch niveau. Een schotpercentage van nog geen zes procent bleek de doorslaggevende factor te zijn in de wedstrijd.

Het eerste aanvalsvak, Patrick van de Rozenberg, Michaël Jongman, Nynke Links en Linda Treep, deed het wat dat betreft een stuk beter. Zij haalden een schotpercentage van boven de vijfentwintig, dik voldoende. Tot de rust had DOS de wedstrijd in handen. Sparta kreeg weinig mogelijkheden en de tegen degradatie strijdende Zwollenaren mochten blij zijn dat het verschil halverwege slechts twee doelpunten was: 8-10.

In de tweede helft kwam Sparta op vechtlust terug in de wedstrijd. Bij 15-15 was DOS achterhaald en acht minuten voor tijd kwam Sparta op voorsprong: 17-16. Vijf doelpuntloze minuten volgden, waarna Sparta in de laatste minuten de zege veilig stelde: 20-16. Sparta deed daarmee goede zaken in de strijd tegen degradatie. De Zwolse ploeg heeft aansluiting gevonden en zou in de komende weken directe concurrent Drachten nog voorbij kunnen. Voor DOS is er werk aan de winkel. Wiegers: “Als je de kansen niet afmaakt, word je je eigen tegenstander. Het was voor ons onder de maat. Verdedigend was ik zeer tevreden, maar aanvallend was het niet goed genoeg.”

Doelpunten DOS:
Linda Treep 5x, Michaël Jongman 4x, Nynke Links en Esther Hamberg 2x, Iris van Dijk, Matthijs Bastiaan en Patrick van de Rozenberg 1x