DOS korfballers kunnen niet stunten in Den Haag.

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben in Den Haag niet voor een stuntje kunnen zorgen. Oud-Europees kampioen HKV/Ons Eibernest was met 35-26 duidelijk de betere ploeg.

Twee keer moet DOS dit zaalseizoen naar Den Haag en beide keren gaat het om een gerenommeerde tegenstander. Zowel Die Haghe als HKV/Ons Eibernest is oud-Nederlands en oud-Europees kampioen. Wist DOS de huidige koploper Die Haghe bijna te verschalken, een 20-19 nederlaag, tegen HKV/Ons Eibernest was vanaf het begin een verrassing uitgesloten.
HKV/Ons Eibernest startte in haar eigen hal zeer scherp en dat leverde in zes aanvallen vier treffers op, voordat DOS voor de eerste keer kon scoren. Dat was geen teken van herstel, want de ploeg, die in de jaren zeventig onverslaanbaar was, bouwde haar voorsprong uit naar 9-2.

De zevenvoudig Europees kampioen speelt mooi en snel korfbal. Iedereen komt aan aanvallen toe en alle geelgroene spelers scoren ook. Dat is lastig verdedigen, omdat je je niet kunt richten op één of twee hoofdaanvallers. Je kunt het Haagse spel wel wat vergelijken met het spel wat DOS speelt. Alleen speelt HKV/Ons Eibernest veel meer vanuit de ruimte, terwijl DOS het spel vaak klein houdt in de korfzone. In de korfzone ontstaat daardoor vaak chaos in de verdediging, waar de DOS-aanvallers dan van kunnen profiteren door van dichtbij aan te leggen. Ook zaterdag scoorde DOS weer een aantal keren op die manier. Maar deze manier van aanvallen heeft ook het risico van plaatsfouten en onderscheppingen. En dat gebeurde herhaaldelijk. Voeg daarbij dat de Kampenaren ook wel wat pech hadden in de afronding, veel schoten eindigden op de rand van de korf, en de nederlaag is gauw te verklaren.

Toch wenste DOS zich niet achter die pech in de afronding te verschuilen. Aanvoerster Linda van Keulen: “HKV/Ons Eibernest was gewoon beter dan ons. Ze wonnen in de korfzone de meeste duels en schoten zuiverder. Dan heb je weinig in te brengen. De nederlaag was verdiend.”
De voorsprong van zeven doelpunten bleef op het scorebord staan tot 13-6 halverwege de eerste helft. Door hard werken en verdedigend beter te sluiten kwam DOS dichterbij. Bij 15-12 leek DOS weer terug in de wedstrijd, een tempoversnelling van HKV/Ons Eibernest liet bij rust zien dat er maar één ploeg aansprak mocht maken op winst. Rust 19-13.

In de tweede helft kwam DOS nog drie keer terug tot vijf doelpunten. Psychologisch is het dan belangrijk naar die vier punten verschil te gaan, omdat je dan van vak wisselt en druk kunt leggen op de tegenstander. Dat lukte DOS niet. In het laatste kwartier, na 27-20, was de spanning van de wedstrijd en kon het vele publiek nog genieten van een aantal mooie treffers. DOS bleef hard werken, vooral omdat het Kamper team binnen de marge van tien treffers wilde blijven. Dat lukte net. HKV/Ons Eibernest won verdiend met 35-26.

Doelpunten DOS: Iris van Bruggen 6x, Matthijs Bastiaan 5x, Linda van Keulen 4x, Camiel van Keulen en Nynke Links 3x, Esther Hamberg en Daniël Lewerissa 2x, André Beens 1x


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*