DOS korfballers raken ongeslagen thuisstatus kwijt.

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn hun ongeslagen thuisstatus kwijtgeraakt. In sporthal De Reeve was het tegen degradatie knokkende KV Drachten te sterk. De Friezen wonnen met 23-26. De arbiter was in Kamper ogen de gebeten hond.
Witheet kwamen de spelers van DOS van het veld af en iedereen had het alleen maar over het bijzondere fluitgedrag. “Zo kun je geen wedstrijd winnen”, was het veelgehoorde commentaar.

korfbal kampenonlinekorfbal2

“Het was maar goed dat het voor ons nergens meer over ging”, gaf trainer-coach Jan Wiegers na afloop aan. Wiegers, die in de korfbalwereld bekend staat als rustig en zich zelden uitlaat over de arbitrale leiding, ging een paar keer bijna uit zijn plaat na de zoveelste onbegrijpelijke beslissing.
Tekenend voor het fluiten was misschien wel een actie van Esther Hamberg. Hamberg dolde in het begin van de wedstrijd haar dame op de vierkante meter en kon vrij richting korf een doorloopbal nemen. Een heer van Drachten versperde haar echter de weg door vlak voor haar in de looplijn te springen. Hamberg werd getorpedeerd. Bij voetbal zou je zeggen: rode kaart en penalty. Bij korfbal is dat blijkbaar anders. Klein floot Hamberg af voor een aanvallende fout en gaf de bal aan Drachten. Het was slechts een voorteken voor de rest van de wedstrijd. Het publiek van DOS, niet onpartijdig, snapte er niets meer van en liet dat luidkeels merken. Reden voor Klein om de omroeper van dienst te vragen daarmee op te houden, anders zou hij de wedstrijd staken.

DOS was de betere in de wedstrijd. Een tussenstand van 8-3 was dik verdiend. Maar daarna was het uit met de pret. Keer op keer werd de aanval van DOS teruggefloten en met behulp van strafworpen en vrije ballen kon Drachten langszij komen. Opnieuw nam DOS het heft in handen en bij rust waren de verhoudingen weer hersteld: 12-9.
In de tweede helft bleef het verschil van drie tot 14-11 intact. Het was de laatste keer dat DOS in een overwinning geloofde. Drachten kwam op 14-14 naast DOS. Tot 19-19 ging het gelijk op, maar toen was al zichtbaar dat de moedeloosheid afstraalde van de Kampenaren. “Het is frustrerend om te zien, dat je korfballend beter bent, maar toch een kansloze wedstrijd speelt”, werd door meerdere spelers na afloop opgemerkt. Drachten liep uit naar 19-21 en 20-23.
Dat Drachten na de eindzoemer nog een keer de bal naar de korf gooide en volgens de scheidsrechter binnen de reguliere tijd dat doelpunt maakte, och daar maakte zich niemand uit Kampen meer druk om. Soms kun je maar beter berusten in de feiten en hopen op betere tijden. Drachten vierde de overwinning wel. De Friezen hebben een jonge ploeg, die het niet verdient om te degraderen. Met de twee behaalde punten lijkt handhaving weer tot de mogelijkheden te behoren.

Doelpunten DOS:
Linda Treep 6x, Matthijs Bastiaan 5x, Michaël Jongman en Esther Hamberg 4x, Iris van Dijk en Nynke Links 2x