donderdag, september 19, 2024

HomeRegiosportDOS wint Kamper korfbalderby

DOS wint Kamper korfbalderby

-

KAMPEN – De Kamper korfbalderby tussen KV DOS Kampen / Veltman en Wit-Blauw / Green Organics is zaterdag in een verdiende overwinning geëindigd voor de thuisclub. Wit-Blauw stond bij rust nog met 9-10 voor, maar de tweede helft was DOS duidelijk de betere. Het werd 19-15.

korfbal kampenonline
Er was veel publiek afgekomen op deze derby, maar ze kregen geen hoogstaande wedstrijd te zien. Daarvoor waren de matige weersomstandigheden een te groot obstakel. De harde wind stond dwars over het veld en mede daardoor moesten beide ploegen constant schakelen om de bal weer aan de windzijde te krijgen. Het was wel steeds spannend en dat vergoedde uiteraard veel.
De Kamper derby’s werden in het verleden nog wel eens ontsierd door veel overtredingen en fysiek fors spel. Daar was op sportpark De Maten geen sprake van. Het was een sportieve wedstrijd, waarbij er over en weer respect was voor de tegenstander. Bovendien had de korfbalbond niets aan het toeval overgelaten en had het de geroutineerde scheidsrechter Alle Visser aangewezen om de leiding op zich te nemen. Hij floot een uitstekende wedstrijd.
In de eerste helft was er sprake van een wisselend spelbeeld. Het eerste gedeelte was voor DOS. Ondanks een aantal onnodige plaatsfouten liep de ploeg van Jan Wiegers toch redelijk gemakkelijk weg van Wit-Blauw. Maar een voorsprong van drie doelpunten was niet aan DOS besteed. Wit-Blauw, zoals altijd opportunistisch spelend, knokte zich terug in de wedstrijd en was het tweede deel van die eerste helft ook beter. De voorsprong van DOS verdween als sneeuw voor de zon en bij rust stond Wit-Blauw met 9-10 voor.
Misschien dachten de Wit-Blauwers in de rust even terug aan de eerste wedstrijd dit seizoen. Toen ging het ook lang gelijk op, maar was Wit-Blauw in de slotfase dankzij een prima schot een stuk beter. Wit-Blauw won destijds, zeer geflatteerd, 24-15. Maar DOS is als ploeg dit seizoen enorm gegroeid. Niet alleen speltechnisch en -tactisch, ook mentaal. DOS maakt zich niet meer zo druk over een achterstand. De geelzwarten speelden in de tweede helft met meer flair. Jan Wiegers: “Vooral ons eerste aanvalsvak draaide niet goed in de eerste helft. Ze hadden moeite om kansen te creëren. Maar ze schakelden in de tweede helft om naar een veel dynamischer spel. Ik stond op het punt om te wisselen, dat was echter niet meer nodig.”

DOS gooide het baltempo omhoog en, belangrijk, het liet vechtlust zien. Misschien was de belangrijke 14-12 daarvan wel het beste bewijs. Na een matige pass in de DOS-aanval leek de bal over de zijlijn te rollen. Wit-Blauw dacht al aan een inworp, maar Patrick van de Rozenberg sprintte toch achter de bal aan en tikte hem net op tijd voor de zijlijn aan. De bal bleef binnen en werd direct naar Nynke Links gepasst, die met een droge knal van afstand DOS naar 14-12 schoot.
Vanaf dat moment speelde DOS een gewonnen wedstrijd. Verdedigend zat het goed bij de thuisclub. Wit-Blauw zag geen kans om voldoende baltempo te houden, waardoor de verrassing uit hun aanvalsspel verdween. Bovendien kregen hun puntspelers nauwelijks ruimte om tot schot te komen. Aan de andere kant bleef de bal wel in tempo rondgaan en konden de juiste mensen aan schot gebracht worden. Tot 16-15 bleef Wit-Blauw hoop houden op een goed resultaat, maar DOS bleef de bovenliggende partij. In de slotfase profiteerde het optimaal van de ruimtes die Wit-Blauw gaf, in de hoop op balbezit. Matthijs Bastiaan schoot DOS naar 17-15. Nog geen twee minuten later besliste Nynke Links de wedstrijd door van afstand 18-15 in de korf te gooien. Michaël Jongman bekroonde zijn goede wedstrijd door een minuut voor tijd 19-15 te scoren.
DOS neemt daarmee de tweede plaats over van Wit-Blauw. Het gat met koploper Unitas is echter zo groot dat die tweede plaats ook het hoogst haalbare is. “Daar focussen we ons ook op”, gaf de winnende trainer Wiegers na afloop aan, “we hebben nog vier wedstrijden en onze doelstelling is om daar de volle acht punten uit te halen.”