Dromen van Kampen – Harmen Westerink

DROMEN VAN, VOOR EN DOOR IEDEREEN DIE ZICH VERBONDEN VOELT AAN KAMPEN

Door: Diana de Groot

 

Harmen Westerink – Een druk bezochte maandagmorgenmarkt

Een marktkraam gevuld met vrolijk gekleurde frisse groente en fruit is het eerst wat me opvalt wanneer ik de schuur van Vitamientje.nl binnenwandel. Mede-eigenaar Harmen Westerink is ijverig in de weer om met zijn heftruck pallets op zolder te schuiven. Eén van de laatste activiteiten van de maandagmorgenmarkt. Het is dé insteek van onze afspraak, namelijk om via de herinrichting van deze markt het bezoekersaantal te vergroten. Maar tijdens ons gesprek blijkt al snel dat dit niet de enige droom van Harmen is…

Na het halen van zijn havo-diploma volgde Harmen een middenstandsopleiding in Zwolle: “Via een leerwerkplek. Ik realiseerde me dat deze opleidingsroute eigenlijk best vreemd was met het doel dat ik voor ogen had. Ik werkte namelijk al bij mijn vader op de markt en wist dat ik hier na mijn opleiding volledig aan de slag zou gaan. Waarom niet nu al elke maandag werken in plaats van nog 3 jaar school? Ik stopte dan ook voortijdig. Dat wil zeggen: op het moment dat ik 18 werd en niet meer leerplichtig was. Wel volgde ik in de avonduren de middenstandsopleiding. Die werd toentertijd gegeven door de heer Aarten. Dit papiertje had ik nodig om me in te kunnen kopen in Vitamientje.nl. Iets wat – samen met mijn broer – inmiddels is gebeurd. Mijn vader kan op die manier langzaam uit het bedrijf stappen.” Onafgebroken en vol overgave vertelt Harmen over het bedrijf, waarbij hij niet alleen de kwaliteit van zijn handelswaar benadrukt. Wanneer hij inzoomt op intermenselijke situaties die zich (zélfs) voor zijn kraam voltrekken, beginnen zijn ogen nog meer te fonkelen. Harmen: “Uiteindelijk draait wat mij betreft alles om aandacht voor elkaar en mensen verbinden!”

Maandagmorgenmarkt
“Vanuit die gedachte ontstond ook mijn droom om de maandagmorgenmarkt nieuw leven in te blazen. De markt liep qua bezoekersaantal steeds meer terug. Het plein op De Nieuwe Markt in het bijzonder. Het werd steeds moeilijker voor de kooplui. Met zicht op weinig verkoop bleven ze bij slecht weer weg, met als gevolg nóg minder kopers. De cirkel was dus rond. Mensen uitten zich negatief over de markt. Het voelde – met pijn in mijn hart – als een wedstrijd die verloren zou worden. We spraken hierover als marktcommissie. Na een aantal keren overleg stuurden we een voorstel richting de gemeente om alle vaste plekken op te heffen en om een nieuws parcours vast te stellen. Iedere marktkoopman moest weer nieuwe kansen krijgen. En verder moest er weer reuring op de maandagmorgenmarkt komen. Als alles zou veranderen, werden de klanten ook weer nieuwsgierig naar het resultaat en de markt weer bezoeken. Het allerbelangrijkste in de plannen waren de wensen van de klanten natuurlijk. Hier moesten we wel degelijk rekening mee houden. Wij hielden als marktcommissie een enquête en De Stentor peilde via een poll wat de consument wilde. De uitslag werd gedeeld met de betrokken kooplieden waarna de onpartijdige marktmeester van Zwolle zijn visie gaf. Besloten werd om De Nieuwe Markt niet te laten verdwijnen. Een stemming volgde, waarbij iedereen volgens plan akkoord ging met herinrichting van de maandagmorgenmarkt.”

De 4e Musketier

Terugkomend op het aspect ‘aandacht hebben voor elkaar’ vraag ik Harmen naar voorbeelden die dit illustreren: “Kijk eens achter je”, wijst Harmen naar de muur. Ik zie een rood canvasdoek met daarop een grote 4 erop en de tekst ‘L.I.F.E. Partner’. Vragend kijk ik Harmen weer aan. “Ik ben lid van de 4e Musketier. Deze beweging is ontstaan vanuit de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle en staat voor inspiratie van mannenharten en creëren van golven van gerechtigheid wereldwijd. Mannen moeten uitgedaagd worden om eindelijk tot zichzelf te kunnen komen. Dit gebeurt onder andere door middel van karakterweekenden in bijvoorbeeld Noorwegen, Schotland of de Ardennen. De lange wandelingen (40 kilometer) tergen je. Je moet door het stof. Ondanks de 20 kilo die je op je rug meetorst valt er uiteindelijk toch een last van je af. Dat enerzijds. Aan de andere kant krijg ikzelf veel impulsen ter verbetering van mijn bedrijf via het ondernemersnetwerk waar L.I.F.E. voor staat. Wij willen een eerlijk en open bedrijf zijn in de contacten met onze klanten, leveranciers en medewerkers. Om dit in de praktijk te brengen geeft de 4e Musketier ons handvatten. Daarnaast houden we niet van onrecht en de 4e Musketier organiseert van alles, waaronder sponsoractiviteiten, om onrecht en armoede te bestrijden. Daarom is Vitamientje.nl L.I.F.E.-partner geworden van de 4e Musketier. Op deze manier willen we ons steentje bijdragen aan een verdraagzame en eerlijke wereld.”

Dromen
“Eén van mijn dromen voor Kampen, de herinrichting van de maandagmorgenmarkt, is inmiddels verwezenlijkt. In zoverre dat de consumenten weer positief zijn. De markt staat weer vol en daarmee is het gezelliger voor de bezoekers geworden. De sfeer op De Nieuwe Markt is weer als vroeger. Prettig om er rond te lopen, zoals het hoort. Dat wil niet zeggen dat we er zijn. De zorg om de markt moet blijven. Op dit moment zijn we samen met de gemeente bezig met het creëren van voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat de markt ook in de winter vol staat! Mag ik trouwens van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen aan alle mensen die nog niet geweest zijn?” Uiteraard… “Bij deze dan: neem eens een kijkje op de nieuwe maandagmorgenmarkt! Juist in deze gezellige periode van het jaar een bezoek meer dan waard!”

En zelf?
Mijn droom houdt niet op bij de gemeente Kampen. Natuurlijk heb ik zelf ook dromen. Naast ‘aandacht hebben voor elkaar’, vind ik respect een ontzettend belangrijk begrip. Net als rechtvaardigheid. Gerelateerd aan zakendoen denk ik dat eerlijk- en openheid al met al het meest opleveren. Dit zijn belangrijke – immateriële – zaken die je best onder de noemer ‘dromen’ mag scharen. Ik geloof in God. Ellende komt niet van God. De mensen, inclusief ik zelf, maken er vaak een potje van. Zij hebben daarentegen een vrije wil en daarmee in staat om hun geweten parten te laten spelen. Ik geloof dat in ieder mens iets goeds zit. Alles valt of staat met verdraagzaamheid. Mijn droom is dan ook om ongeacht geloof, herkomst, opleiding, et cetera, meer verdraagzaam naar elkaar te zijn! En ik beloof dat ik daar zelf met vallen en opstaan mijn best voor zal doen!”


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673