Dromen van Kampen

Dromen van, voor en door iedereen die zich verbonden voelt aan Kampen

Door: Diana de Groot

 

Anne Marie van Heerde – Pippi Langkous woonwagen

Anne Marie van Heerde tref ik in haar kleurrijke en knusse huis in Brunnepe. Mijn blik valt, al pratend, op één van haar zelfgemaakte dromenvangers die trots aan het plafond prijkt. Lijkt de dromen van het gezin te willen vangen. En weer te laten gaan, want: “Spreek dromen uit, laat het los en je zult zien dat ze daarna weer op één of andere manier naar je toe komen!”, aldus Anne Marie. Het maakt me nieuwsgierig. Naar haar dromen.

Dromen
“Wat ik sowieso graag wil, is een gezond oud besje worden. Door de dingen te doen die ik leuk vind. In alle vrijheid. Vroeger was ik niet echt gelukkig. Ik leefde meer naar hoe anderen naar me keken en wat ze van me vonden. Tegenwoordig focus ik me veel meer op het NU en houd me minder bezig met wat de toekomst mogelijk nog voor me in petto heeft. Want die laat zich toch niet voorspellen”.

Leren (van je) dromen?
“Ooit woonde ik in Friesland. Ik zat hier vast. Ook letterlijk, want geen rijbewijs. Ik werd klein gehouden door een toenmalige relatie. In meerdere opzichten voelde ik me opgesloten. Dat brak me op. Droomde ik over vrijheid. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk, ergens aan de voet van de Pyreneeën, werd ik ineens overvallen door een heel sterk gevoel waar geen ontkomen aan was. Ik wist het zeker: hier wil ik wonen! Hier wil ik een restaurant beginnen! Samen met mijn inmiddels ex-man, besloot ik om hier naar toe te emigreren. Helaas liep onze relatie na een aantal jaren op de klippen. In Frankrijk ontmoette ik via internet Richard, mijn huidige man (inmiddels al 12 jaar) en ondanks dat ik in een enorm diep dal zat, droomde ik over een beter leven. Met hem. In Nederland.

Gevormd
“Deze fase in mijn leven heeft mij gevormd. Ik ben gegroeid. Hoe verdrietig en pijnlijk de momenten en gevolgen van deze periode ook zijn geweest, ik ben er beter en sterker uitgekomen. Heb als het ware de godin in mezelf ontdekt. Ook heb ik in die periode leren dromen én durven loslaten. In Nederland zette ik mijn creativiteit om in actie. Onder andere maakte ik dromenvangers. Iets wat ik nu nog steeds doe. Volgens de Indianen houden dromenvangers slechte dromen tegen. Dat is niet mijn intentie bij het maken ervan. Wanneer je creatief bezig bent, nemen je gedachten de vrije loop. Onbegrensd. Out of the box als het ware. Fantasieën, dromen kunnen ongestoord hun gang gaan. Richard en ik hebben de intentie uitgedragen om de dingen te doen die wij goed kunnen en fijn vinden. En vervolgens losgelaten in plaats van krampachtig vasthouden. De intentie stroomt wel door omdat je enthousiasme uitdraagt in hetgeen waar je passie ligt. En het gebeurde. Onze dromen kwamen uit, werden realiteit. Inmiddels hebben we een bedrijfje dat al redelijk loopt en worden we steeds vaker gevraagd om activiteiten en workshops te begeleiden.

Ultieme droom
Ik zou zo ontzettend graag een oud woonwagentje à la Pippi Langkous willen hebben. In de tuin. Mijn plekje in die tuin. Een woonwagen die ik naar hartelust kan inrichten en een magisch plek wordt om in te dromen, creatief te zijn, muziek te luisteren, dansen, zingen, lezen, schrijven, vrijen en knufflen. Te poezelen en niksen. Kortom een weerspiegeling van mijn ziel! En om mee te gaan reizen natuurlijk! Paard ervoor en gaan waar mijn ziel me brengt! Volgend jaar word ik vijftig. Och.. wat zou het mooi zijn!

De Kamper Droom
“En wat zou het fijn zijn als mensen wat opener worden naar elkaar toe. Toleranter en verdraagzamer ook. Toon interesse in de ander en verdiep je in andermans achtergrond. Creëer situaties waardoor je samen kunt zijn, met elkaar in gesprek raakt en je het verhaal achter de mens hoort. En deel zelf ook. Jouw verhaal. Een tijdje geleden volgde ik Turkse kooklessen, waarbij zowel door Nederlandse als Turkse vrouwen werd gekookt. En daarna werd alles gezamenlijk opgegeten. Het was gezellig én heerlijk! Die Turkse gerechten maak ik af en toe nog. Ook merk ik het in de workshops die ik geef. Het gesprek wat aan tafel ontstaat, zorgt voor verbinding. Belangrijk is het besef dat je elkaar kunt helpen. Je niet alles alleen hoeft te doen. Sommige mensen vinden het moeilijk om te vragen. Durven niet. En dat is jammer. Want vragen staat vrij en kan, vanuit verbinding, zoveel moois opleveren”.

Voor meer informatie over of contact met Anne Marie: Wild Soul Sister & Kings Magic
Onder andere vind je hier informatie over de workshops ‘Godin in jezelf’ en Dromenvangers maken