Dromen van Kampen

Dromen van, voor en door iedereen die zich verbonden voelt aan Kampen

Door: Diana de Groot

 

Jolanda Mulder – ‘Galmen in de kerk!’

Een schaterlach galmt over De Plantage en echoot nog na wanneer Jolanda Mulder steeds enthousiaster vertelt over haar droom. Eigenlijk zijn het er meer. Een aantal wordt via haar werk als coach en dramatherapeut iedere dag al gerealiseerd. Maar dit is niet haar ultieme droom. Die heeft te maken met zang. En akoestiek. Die uitnodigt tot galmen, heel hard galmen. Samen. Zonder moeite. Bij voorkeur in een kerk.

Verlangen
“Altijd wanneer ik een kerk binnenloop, voel ik een enorm verlangen om te zingen. Dit komt door de heerlijke akoestiek. Meestal durf ik niet. Dit heeft niets met lef te maken, maar komt meer door het gevoel dat het misschien niet helemaal passend is vanwege de stilte en bezinning die bij een kerk horen. Ik zing vrijwel overal: op de fiets, in de stad, binnen en ook in de badkamer. Daar kan ik lekker ongegeneerd zingen. Alleen. Gek eigenlijk, die aarzeling. Ik weet dat er meer mensen zijn die een soortgelijke opwelling voelen en zich toch inhouden. Uit schroom wellicht. En respect. Maar hoe fijn zou het zijn om in een kerk, juist vanwege de geweldige akoestiek, volop in zingen uit te barsten!”

 

 

Ultieme droom
“Mijn werk als onderwijscoach en dramatherapeut is erg gericht op groepsdynamiek en vraagt de nodige onderzoeken en onderbouwing. Ik vind het ontzettend interessant en geniet vrijwel iedere dag van hetgeen ik doe. Met een theaterblik kijk ik naar rollen, repertoire en lastige rolpatronen. Dus de momenten die spanning en stress geven. Hoe fijn zou het zijn, om temidden van stress en spanning toch weer de rust te kunnen vinden? Hoe fijn zou het zijn om moeiteloos vanuit je talent, kracht en zelfvertrouwen je werk te doen?Zo wil ik het graag. En dat kan! Door te zingen. In een kerk! Het liefst wil ik dat men van heinde en verre naar me toekomt. Om te zingen. Om vrij te zijn. Bij voorkeur in een kapelletje in de natuur. Waar het geluid goed resoneert en moeiteloos wordt aangewakkerd. Waar het zingen dus vanzelf gaat. Deze ultieme droom is bedoeld voor onbevangenheid en daardoor het gevoel van vrijheid. Alsof je de hele wereld aankunt! Vergelijk het met een klein vogeltje. Word ik ‘s ochtends wakker hoor ik overal haar of zijn gigantische galm. Een geweldig bereik. Moeiteloos. En dat uit zo’n klein lijfje!”

Dus jij wilt…?
“Een kerk. Liefst één met een accommodatie waar mensen samen kunnen zijn, eten en overnachten. Maar eerst een kerk. Wie o wie heeft er een kerk en stelt deze beschikbaar? Hoppa! Kippenvel gegarandeerd! Kampen is zoveel kerken rijk. Welke kerk zingt nu eigenlijk het lekkerst?”

En jouw Kamper Droom?
“Ik wil dat iedereen dezelfde vrijheid ervaart die ik zoek. Ik bespeur om me heen helaas zoveel reserves met betrekking tot blijheid. Ik gun ook de Kampenaren vrijheid in het blij zijn. Dit mag veel duidelijker geuit worden. Ik doel dan overigens niet op ongebreidelde meningen (onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’) die met de nodige herrie geventileerd worden. Ik doel op ‘het gezien en gehoord worden in en met alle respect voor elkaar’. Mensen sussen en remmen elkaar af. Vooral niet aanwezig zijn, vooral niet opvallen. Onder het mom van ‘doe maar normaal…’. Ik voel soms mijn eigen remming daarin en ook in mijn directe omgeving ervaar ik soms terughoudendheid. Bescheidenheid siert de mens? Durf gewoon groot te zijn! Dan ontstaan namelijk de mooiste verhalen!”

Wil je meer weten over Jolanda of weet jij welke kerk beschikbaar is? Neem dan contact op via 06-13731067, of jolanda@eennieuwekijk.nu

Bekijk hier Jolanda’s site: Een Nieuwe Kijk