zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGezondheidDubbel feest voor Buurtbemiddeling Kampen

Dubbel feest voor Buurtbemiddeling Kampen

-


In de maand september is het feest bij Buurtbemiddeling. In Kampen bestaat Buurtbemiddeling dan één jaar terwijl de landelijke Buurtbemiddeling in deze maand haar 25 jarig bestaan viert. Een mooie mijlpaal voor Buurtbemiddeling die op lokaal en landelijk niveau inmiddels al vele burenruzies oploste. Het lukt buurtbemiddelaars om in 7 van de 10 situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun kwestie.

We weten dat burenruzies veel invloed hebben op de leefbaarheid in wijken. Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk. 3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening in gemeenten zorgt er al 25 jaar voor dat buurtbewoners weer on speaking terms komen,” vertelt Michel van Olst van Buurtbemiddeling Kampen.

Landelijk al 25 jaar succesvol; in Kampen één jaar
In 1996 startten de gemeenten Rotterdam en Zwolle als eerste met buurtbemiddeling om wijkproblemen aan te pakken. Michel:

Buurtbemiddeling ontwikkelde zich in de daarop volgende 25 jaar tot een succesvol middel om inwoners weer prettig te laten wonen. Op basis van benchmarkgegevens schatten we dat er in die periode meer dan 180.000 meldingen werden gedaan van burenoverlast. Buurtbemiddeling breidde zich afgelopen jaren als een olievlek uit over Nederland. Intussen bieden meer dan 300 gemeenten hun inwoners buurtbemiddeling aan. Ik ben trots dat ik bij de opstart van Buurtbemiddeling Kampen betrokken was, nu alweer een jaar geleden, en dat we samen met een enthousiast en betrokken team van buurtbemiddelaars inmiddels al vele kwesties hebben opgelost.”

Buurtbemiddeling is onmisbaar, blijkt uit onderzoek en landelijke kengetallen. Buurtbemiddeling:

– vermindert de ervaren woonoverlast;
– verkleint de kans op escalatie tot strafbare feiten;
– vergroot het gevoel van veiligheid en leefbaarheid;
– heeft een positief effect op de gezondheid van mensen, omdat stress dat een conflict oproept, bij het vinden van een oplossing vermindert.
Van Olst licht toe: “Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast. Het advies is om zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling. Ook bijvoorbeeld woningcorporaties of de politie kunnen buurtbemiddeling inschakelen bij buurtoverlast.”

Buurtbemiddeling verbetert leefbaarheid
Buurtbemiddeling vervult ook een belangrijke rol in wijken en buurten. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in een gemeente. Het vergroot het veiligheidsgevoel van inwoners en verbetert de sociale samenhang en gemeenschapszin in buurten. “En ook heel belangrijk,” vult Van Olst verder aan, “bewoners voelen zich na een bemiddeling zelfredzamer. Ze weten wat ze in een volgende situatie kunnen doen en hebben meer vertrouwen in hun eigen oplossingsvermogen.”

Sociale problematiek
Bij de meeste burenruzies gaat het om bewoners die om wat voor reden dan ook niet meer met elkaar in gesprek zijn. De laatste jaren komt er meer sociale problematiek in de samenleving voor en dat zien de buurtbemiddelingsorganisaties terug in de aard van de conflicten. Van Olst legt uit: “Gemiddeld is een vijfde van de zaken tegenwoordig complex te noemen. Dan spelen bijvoorbeeld psychische problemen, een opstapeling van problemen of taalproblemen een rol. Geluidsoverlast is al 25 jaar de meest gemelde klacht, gevolgd door pesten/lastig vallen en ‘buitenproblemen’ zoals overhangende takken, de schutting, stankoverlast van de barbecue of dieren.”

Aanpak door buurtbemiddelaars
De buurtmiddelaars volgen, voordat zij aan de slag gaan, een scholing tot buurtbemiddelaar. Na deze scholing gaan zij -altijd in tweetallen- aan de slag. Het team van Buurtbemiddeling Kampen bestaat inmiddels uit 10 vrijwilligers. “We kunnen nog wel wat versterking gebruiken” geeft de enthousiaste kartrekker Van Olst van Buurtbemiddeling Kampen aan.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen