Duur puntverlies DOS Kampen

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zichzelf een slechte dienst bewezen. De thuiswedstrijd tegen Sporting Trigon draaide uit op een deceptie. Tot vijf minuten voor tijd was DOS de bovenliggende partij, maar de slotfase was voor de bezoekers. DOS verloor met 27-29.
In deze klasse, waarin iedereen van iedereen kan winnen, is alleen aanstaand kampioen Die
Haghe zeker van minimaal klassenbehoud. De andere ploegen kunnen allemaal nog
degraderen. DOS had zichzelf dus flink kunnen belonen door Trigon te verslaan. Dan was klassenbehoud nog slechts een kwestie van tijd geweest. Nu staat DOS nog maar net boven de rode streep.

DOS kon na afloop verschillende kanten op wijzen om de nederlaag te verklaren. Zo kon gekeken worden naar scheidsrechter Munneke, die warrig floot en die niets deed aan het continue gezeur van trainers en spelers van Trigon. Ieder fluitsignaal werd door hen in twijfel getrokken en Munneke waarschuwde wel vijf keer dat het afgelopen moest zijn. Maar het bleef doorgaan en Munneke liet zich beïnvloeden. In de slotfase werd iedere ingaande actie van Trigon “beloond” met een strafworp en daarmee drukte Munneke een behoorlijk stempel op de wedstrijd.
Daarnaast kon DOS kijken naar haar eigen supporters, die topschutter Michaël Star van Trigon uit de wedstrijd probeerden te halen. Star startte niet scherp, maar gebruikte de zangkoren van de DOS-supporters om er positieve energie uit te halen. Star scoorde vervolgens zeven keer en was in de slotfase beslissend.
Ook kon DOS kijken naar de twee grote gemiste kansen in de slotfase, een strafworp en een vrije doorloopbal bleven onbenut. Maar het siert spelers en staf van DOS dat ze na afloop vooral naar zichzelf keken. DOS had de wedstrijd al veel vroeger in het slot kunnen gooien, maar verzuimde dat en kreeg zo het deksel op de neus.
De boeiende wedstrijd, die bij vlagen een uitstekend spelend DOS liet zien, begon goed voor de Kamper formatie. Strak verdedigend met veel druk op de ballijn werd bal na bal onderschept. Aan de andere kant was de aanval van DOS gevarieerd en scherp. Het leverde een 8-4 voorsprong na twaalf minuten op. Gezien het spelbeeld een verdiende tussenstand. Die voorsprong van vier punten bleef tot vijf minuten voor rust op het scorebord staan: 10-6. Daarna verslapte bij DOS de concentratie in de verdediging. Er werd onnodig ruimte weggegeven en het geroutineerde Sporting Trigon profiteerde prompt. De Leidse ploeg schoot zichzelf terug in de wedstrijd en bij 10-10 was DOS binnen drie minuten achterhaald. Bij rust stond het 12-11.

In de tweede helft gingen de ploegen aanvankelijk gelijk op. Wat in die fase vooral opviel, was dat de dames van Trigon hun lesje wel hadden geleerd van de eerste wedstrijd. In Leiden waren de Kamper dames superieur aan de Leidse dames, maar in Kampen was dat omgekeerd. Het gebeurt niet vaak dat de tegenstander meer damesdoelpunten heeft dan DOS. Afgelopen zaterdag was dat wel het geval. De Kamper dames scoorden samen tien keer, tegen de Leidse dames veertien keer. DOS heeft echter meer schutters in de ploeg en tegen Trigon pakten Camiel van Keulen en Matthijs Bastiaan aanvallend flink uit.
Na 14-14 liep DOS opnieuw uit. Tien minuten voor tijd had DOS weer een vier punten voorsprong te pakken: 25-21. Die voorsprong gaf de thuisploeg geen rust. In plaats van het tempo uit de wedstrijd te halen en eerst de rebound te verzorgen, ging het tempo op de verkeerde momenten omhoog en was de bal vaak na één schotpoging kwijt. Trigon zag het met genoegen aan en mede dankzij een paar dubieuze strafworpen kwam de ploeg op 25-25 langszij. Esther Hamberg scoorde van afstand 26-25. Twee Leidse treffers zetten de wedstrijd echter op zijn kop: 26-27. Daarna mocht Camiel van Keulen twee minuten voor tijd een strafworp nemen. Een beslissing die door alles wat uit Leiden kwam terecht ter discussie werd gesteld. Munneke liet zich verleiden om de discussie aan te gaan met de spelers van Trigon en toen Van Keulen na een dikke minuut eindelijk mocht aanleggen was de concentratie weg. Strafworp mis, bal kwijt en gelijk scoorde Trigon 26-28. Wedstrijd beslist en DOS in degradatiezorgen. De eindstand kwam bij 27-29.
Na afloop was Jan Wiegers zo eerlijk om zich niet te verschuilen achter externe oorzaken. De DOS -trainer stak de hand in eigen boezem: “We hebben meerdere keren de kans gehad om de wedstrijd naar ons toe te trekken. Dat laten we na en dan roep je de problemen over je af. Mijn wissels pakten ook niet goed uit en als je op de verkeerde momenten in de verdediging ruimte weggeeft, moet je niet naar anderen kijken. Daarnaast schieten we in die slotfase ook nog eens te vaak zonder paalbezetting. We moeten maar eens goed in de spiegel kijken.”
Zaterdag speelt DOS een bijzonder cruciale wedstrijd. Het moet dan in Oegstgeest spelen tegen Fiks, de nummer laatst op de ranglijst en dan is winst het enige wat telt.
Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 8x, Camiel van Keulen 7x, Linda van Keulen 5x, Esther Hamberg 3x, Daniël Lewerissa 2x, Nynke Links en Iris van Bruggen 1x


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*