Even stilstaan bij Wereldlichtjesdag…

wereldlichtjesdag kampen 2014

 

Door Marianne van den Herik

 

De tweede zondag in december is bestemd voor Wereldlichtjesdag. Om kwart voor zeven worden dan wereldwijd kaarsjes aangestoken voor gestorven kinderen. Met de verschuivende tijd branden er dus de hele dag lichtjes voor hen.

In Kampen kwamen 11 december de mensen voor de vierde keer massaal samen op de Algemene Begraafplaats. Honderden moeders, vaders, oma’s, opa’s, tantes, ooms, neven, nichten en vrienden kwamen voor de gestorven kinderen bijeen.

De organisatie was vroeg in de middag al druk met de voorbereidingen en het was dan ook prachtig in orde: kaarsen, kerstboom, lichtjes, vuurkorven, naamharten, partytent, lichtsnoeren, geluidinstallatie, koffie- theemachine en wat vergeet ik nog. Brenda Siebrand-Koper zorgde voor een warm welkomstwoord. Ikzelf mocht een gedicht voordragen en Jenny en Lian van der Steeg zongen het lied Fly with me onder begeleiding van toetsenist Diddy van der Stouwe. Hierna las Gyöngyi Kovacs de namen voor, wat zeer aangrijpend was en daarna werd de kaars aangestoken.

Iedereen liep over het pad dat prachtig verlicht was naar het monument met een uitgedeeld sterretje in de hand. Burgemeester Koelewijn, als ieder jaar present, hield een toespraak waarna de zangers Twinkle twinkle little star a capella zongen terwijl de sterretjes brandden. Hierna was een moment van stilte. Bij het verlaten van de begraafplaats werd het gedicht op papier uitgedeeld.

Ik heb nog nooit zoiets indrukwekkends meegemaakt. Alle lof voor de organisatie en heel veel dank dat de leden van de Theatergroep Woord en Muziek hieraan hun steentje hebben mogen bijdragen.

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673