Felle brand verwoest monumentaal pand aan Vloeddijk (video)

beeld: Joop van Dijk
tekst: Maarten van Gemert

Brandweer weet accuraat huizen aan weerszijden te redden

Een smal ingeklemd pand aan de Vloeddijk is woensdagmiddag door een felle uitslaande brand zeer ernstig beschadigd geraakt. Zeker de bovenverdieping van het Rijksmonument kan als verloren worden beschouwd. Door goed gericht optreden van de brandweer bleven de belendende panden gespaard al liepen ze wel schade op.  De bewoner van het getroffen huis op nummer 74 wist op tijd naar buiten te vluchten en er vielen geen gewonden of erger. Een enorme rookontwikkeling hulde de binnenstad in een grijze nevel.

brand Vloeddijk

De brandweer van Kampen was vlot ter plaatse na de eerste melding rond 14u00. Ze schaalde snel op naar grote brand aangezien het korte inferno zich voordeed bij de monumentale binnenstad van Kampen. Vanuit Elburg kwam er assistentie van een hoogwerker waardoor de brand doeltreffend met twee hoogwerkers kon worden bestreden. Ook benaderde de brandweer het pand van achteren via de Groenestaat maar deze huizenrij aan de Vloeddijk loopt niet zo extreem diep door als bijvoorbeeld veel panden in de Oudestraat. De politie zette in allerijl de omgeving af. Alle stadswachten werden opgetrommeld om alle steegjes en doorgangen, vooral aan de andere kant van de Burgel, van afzetlint te voorzien.

brand Vloeddijk

De 59-jarige bewoner van het pand is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht en is er goed vanaf gekomen. Sinds het overlijden van zijn moeder, enkele jaren geleden, woonde Jacob Poutsma alleen met om de hoek zijn broer Aebe en twee huizen verder broer Jan. Het blijft een trieste gebeurtenis maar Jan Poutsma zal het accurate optreden van de brandweer waarderen aangezien hij twee deuren verderop zijn antiquariaat drijft. In beide panden links en rechts naast de brand ging ’s avonds meteen een gespecialiseerde bedrijf aan de slag om ze weer bewoonbaar te maken. Vanwege rook- en waterschade waren ze ontruimd en één buurvrouw op leeftijd zal naar verwachting ook erg geschrokken zijn.

brand Vloeddijk

Saillant detail is het feit dat Kevin Bremer van het brandweerkorps in Kampen gisteravond een kleine bijeenkomst had georganiseerd bij Quintus. Dit grote, eveneens monumentale, pand ligt een eind verder aan de Vloeddijk. Er zou daar een kleine brandoefening georganiseerd worden die misschien mosterd na de maaltijd was na de helaas realistische casus van ’s middags. Bremer is coördinator van de jeugdbrandweer die eind december oefende met een gesimuleerde brand in de Stadsgehoorzaal (zie onderaan). Eén van de jeugdleden stond toe te kijken bij de brand van gistermiddag. Hij wist zijn vrienden precies te vertellen wat de vervolgstappen waren na het sein brand meester rond 15u45 en wat de dalende hoogwerker van plan was. Door de mogelijkheden die internet ons tegenwoordig biedt, kunnen we met gemengde gevoelens het Rijksmonument aan de Vloeddijk nog bekijken zoals het was voor de brand (zie onderaan). In Google Street View is het pand nog in oude glorie (letterlijk en figuurlijk) te zien.

brand VloeddijkZie ook:
Jeugdbrandweer rukt uit voor Stadsgehoorzaal (video)
Vloeddijk 74 voor de brand (Google Street View)


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.