Door Alex de Jong @ Attest Communicatie ©
KAMPEN – Met gepaste trots leidde Wouter Berns afgelopen zaterdag gasten en belangstellenden rond op zijn nieuwe tentoonstelling. Galerie Tripmaker in Franse sferen. Realistische, figuratieve kunst met een verhaal. Zoals ‘De geliefden herenigd’, een schilderij met een buste en een portret van de twee geliefden die eerder in zijn huisje in Frankrijk hebben gewoond. Zij plantte ooit de appelboom waaronder Wouter regelmatig zijn ezel plaatst en schildert. Dezelfde boom waarvan de appels zijn verwerkt in een eigen ‘eau de vie’ genaamd ‘Pommes de Puilly’; gedistilleerd door de Kamper drankproducent Jan Beek.
‘De geliefden herenigd’ staat centraal in de nieuwe tentoonstelling van Galerie Tripmaker. Net zoals het ook centraal stond in het ‘wilde plan’ van Jan en Wouter om een eigen ‘levenswater’ te maken. ‘Tijdens een bezoek aan Wouter, zittend in de tuin, vroeg ik me af: wat doe je met al die appels?’, vertelt Jan Beek. Toen het antwoord ‘niks’ was, opperde Jan om er een appeldistillaat van te maken en zo een nieuwe gelimiteerde BEEK Artists’ te creëren, net zoals hij eerder de sterappeltjes en walnoten uit De Notengaard van Peter Schräder, een andere bevriende kunstenaar, tot drank had omgetoverd. Deze drank werd destijds in een gelimiteerde oplage van 150 stuks op de markt gebracht. ‘Van de beroemde Pommes de Puilly zijn slechts 120 flessen’, vertelt Jan een ieder die tijdens de opening zijn levenswater wil proeven. Ook de cocktails met deze eau de vie, tonic en een stukje appel, vinden gretig aftrek.
Liefdesverhaal
Het huis in Frankrijk, eerder eigendom van Wouters schoonmoeder en haar man Paul, werd inclusief inboedel gekocht. Zelfs alle persoonlijke bezittingen van het Franse stel dat er eerder had gewoond, bleef in de woning. Dus hing er al die jaren een schilderij van de man des huizes aan de wand. ‘Tijdens renovatiewerkzaamheden aan het dak, vonden we een buste van zijn geliefde’, vertelt Wouter. Zo ook ontstond het idee van zijn nieuwe werk ‘De geliefden herenigd’. ‘Jan en zijn vrouw Mara kwamen langs toen ik net de buste en het schilderij in het grasveld, op mooie klassieke stoelen, aan het plaatsen was; de compositie voor mijn nieuwe werk.’ De rest is geschiedenis. Beide mannen besloten te gaan doen wat ieder van hen het beste kan. Wouter ging in de weer met zijn penselen en Jan maakte van een autolading vol appels uit Puilly, zijn nieuwe drank.
Galerie Tripmaker
Galerie Tripmaker is een kunstgalerie voor realistische, figuratieve, verhalende kunst. De galerie is gevestigd aan de Oudestraat. De kerncollectie bestaat uit schilderijen van Wouter Berns. Twee keer per jaar is er thematentoonstelling met werk van Berns en collega-kunstenaars. April/mei was dat ‘De vrije wereld van Wouter Berns’. ‘Maar dat viel door corona natuurlijk grotendeels in het water’, aldus de kunstenaar, die met zijn galerie ‘graag de binnenstad van Kampen mooier maakt’. ‘Onze etalage, ook in de avond goed verlicht, laat altijd een wisselende collectie van mijn werk zien.’ De komende vijf weekenden kunnen belangstellenden op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur binnenwandelen en zijn tentoonstelling over Frankrijk bewonderen. ‘Wie buiten deze tijden een kijkje wil nemen, kan altijd bellen om een afspraak te maken’, klinkt het. ‘Dit stukje Oudestraat moet een stukje ‘overdekte Oudestraat’ worden, waar je zo naar binnen moet kunnen lopen. Natuurlijk moet ik van mijn werk leven en is het mijn vak, maar als je je werk niet op een gastvrije manier laat zien, weet je zeker dat het nooit wat wordt. Kunst moet je toegankelijk maken.’ Overigens heeft Wouter aan belangstelling voor zijn werk niets te klagen. ‘Ik ben niet bepaald een onbekende meer in Kampen en daarbuiten’, glimlacht hij. De etalage is een blikvanger en trekt hierdoor veel bezoekers van buiten Kampen ook zijn galerie in. ‘We kunnen in Kampen met z’n allen wel klagen over de groeiende leegstand, maar dan benader je het van de negatieve kant. Ik doe het juist vanuit een positieve benadering. Als we nu allemaal samen ervoor zorgen dat we Kampen mooier maken, leuker presenteren, dan zullen we daar ook allemaal profijt van hebben.’
Appels en wespen
Achter in de galerie, op zaterdag, verhaalt Jan Beek honderduit over ‘zijn’ Pommes de Puilly. In iedere liter van dit levenswater gingen maar liefst 22 kilo appels van Wouter en Marieken hun appelboom. ‘Hij is goed gelukt’, merkt Jan eufemistisch op. ‘Een mooi resultaat.’ Zonder toevoegingen; helemaal puur natuur, zoals drank behoort te zijn, vindt Jan. ‘Slechts 120 flessen. Het is een object dat echt bij de schilderijen van Wouter hoort en daarom alleen hier – en een beetje bij Slijterij Post – te vinden is.’ Een drank met bijna vijftig procent alcohol, maar dat desondanks wordt gekenmerkt door zachtheid. ‘Qua smaak is het te vergelijken met Calvados, maar het mag natuurlijk niet zo heten, dus hebben we het Pommes de Puilly gedoopt.’
Waar appels zijn, zijn wespen. Dus ook tijdens de opening cirkelde er eentje rond de proeverij van Jan. Slechts één. ‘Man’, lacht Jan, ‘je had me moeten zien toen ik met een auto vol appels uit Frankrijk naar huis reed. Halverwege dacht ik ‘waar ben ik mee bezig?’ en ben ik mijn auto uit gevlucht. Niet alleen lag het vol met appels, ook zat het vol met wespen. Verschrikkelijk…’ Hier, bij Galerie Tripmaker, heeft alles een verhaal.
Foto’s: Attest Communicatie