Gevangenis-act wint eerste prijs Straattheater KIOK

kiok 2015-1

Kampen – Wie zette de beste straattheater act neer tijdens Kerst in Oud Kampen? De organisatie had een heuse wedstrijd uitgeschreven. De ‘gevangenis-act’ in de Buitenhofstraat sleepte in deze wedstrijd de eerste plaats in de wacht. Nummer twee werd ‘Verwend nest en sukkelige vader’, nummer drie werd de ‘V&D-act. Afgelopen vrijdagmiddag was de prijsuitreiking.

‘Een beetje laat, dat wel, maar beter laat dan nooit’, geven organisatoren Henriëtte Alberts en Jan Liefting ruiterlijk toe. ‘Ere wie ere toekomt, en daarom hebben we de spelers van de winnende act alsnog gevraagd om nog een keer bij elkaar te komen zodat we de prijs konden overhandigen’. De eerste prijs bestond uit een geld bedrag van € 250,- die de organisatoren in de vorm van cadeaubonnen hebben uitgedeeld aan het in totaal 27 koppige team dat de act speelde.

Constante kwaliteitsfactor
De spelers van de winnende act zijn allemaal amateur-spelers in de tiener leeftijd. ‘En dat vonden wij zo knap. Zij improviseerden waar je bij stond, en anticipeerde zo goed op het voorbij wandelende publiek’, aldus een enthousiaste Henriette. ‘Niet iedereen speelde elke avond en toch was er beide avonden een constante factor in de kwaliteit. Erg knap’.

Aan de wedstrijd deden in totaal ca 100 spelers mee, verdeeld over 22 acts. De spelers kwamen uit de wijde omtrek van Kampen. Van Steenwijk tot Apeldoorn. Zowel individuelen maar ook leden van een toneelvereniging. Zij konden een eigen act opvoeren of kiezen uit een lijst van acts die Kerst in Oud Kampen aandroeg. Verder konden zij gebruik maken van de kledingzolder van Ventura (de organisator van Kerst in Oud Kampen red.) en kregen zij les in de beginselen van straatheater. Dat is een hele aparte vorm van theater maken,weet Liefting, die zeker niet voor iedereen is weggelegd. Het concept zoals het het afgelopen jaar is opgezet smaakt volgens beide organisatoren naar meer en zal zeker een vervolg krijgen. Alvast aanmelden als amateur-straathater artiest? info@kerstinoudkampen.nl

kiok 2015-2