donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNatuur & MilieuGezocht: meest markante knotwilg in de IJsseldelta

Gezocht: meest markante knotwilg in de IJsseldelta

-

De knotwilg hoort bij de typische bomen van de IJsseldelta. Daarom is stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ+) op zoek naar de meest markante knotwilgen in Kampen, Zwolle en Zwartewaterland.

De knoestige bomen met de gekortwiekte kruin staan in hun eentje of in een rijtje langs de waterkant. Knotwilgen houden van nattigheid en ze kunnen best oud worden. Naarmate ze ouder worden, zien ze er gebogen en verweerd uit.

‘Oude knotwilgen spreken tot de verbeelding omdat ze – getekend door het leven – toch overeind blijven. Veel mensen herkennen iets van zichzelf in zulke bomen. We zijn op zoek naar de meest markante knotwilgen van de IJsseldelta’, zegt Wim Eikelboom, bestuurslid van SPLIJ+.

‘Iedereen mag een knotwilg inzenden; in foto, gedicht of tekening. Liefst in verschillende seizoenen. We zijn benieuwd naar de verhalen die bij de bomen horen.’ Een vakkundige jury kiest de drie meest aansprekende inzendingen. Die krijgen professioneel snoeigereedschap cadeau.

SPLIJ+ zet zich in voor het behoud van de knotwilg in de IJsseldelta. De stichting heeft 1500 knotwilgen onder contract bij particuliere grondeigenaren in Kampen, Zwolle en Zwartewaterland. Dat wil zeggen dat eigenaren van knotwilgen een vergoeding krijgen voor de instandhouding ervan.

Inzendingen voor de meest markante knotwilg van de IJsseldelta zijn welkom op knotwilg@splij.nl tot uiterlijk 31 januari 2023. Meer informatie vind je op splij.nl Over de knotwilg in de IJsseldelta verschijnt in het voorjaar van 2023 een boekje.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen