Hermien Koers wint zilver en brons bij WK Steppen

414

Eindelijk is het dan zover: het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France zijn achter de rug, en dan is er het weekend van 23 – 25 augustus met de Wereldkampioenschappen Steppen. Dat evenement vindt plaats in Pilsen, Tsjechië. Het WK omvat vier onderdelen: op vrijdag de sprints en de estafettes, zaterdag het criterium en zondag de marathon.

Voor Hermien Koers, die al jarenlang vele prijzen weghaalt bij alle kampioenschappen, was het even afwachten of zij mee kon doen, vanwege een blessure. In ieder geval hoopte ze wel te kunnen starten op de sprint, haar favoriete onderdeel. Op vrijdag kwam zij inderdaad aan de start en hoe! Bij de kwalificaties voor de sprint in de categorie dames senior en junior zette zij de tweede beste tijd neer. Met een snelheid van 27 km per uur bleef zij sterke rensters uit o.a. Tsjechië, Estland, Italië en Finland voor. Zij won vervolgens met ruime voorsprong haar kwartfinale, en in de halve finale was zij te snel voor drie Tsjechische dames. Vol spanning keek iedereen toen uit naar de finale. Dat werd een nek-aan-nek-race met twee Nederlandse en twee Tsjechische rensters. Winnaar werd Fiona Olthof van Stepteam Twente, die in de kwalificaties ook al de snelste tijd neerzette. Hermien Koers ging met het zilver naar huis, een knappe prestatie in een veld van negentien rijdsters. Derde werd Amálie Vinohradníková.

Over haar tweede plaats op de sprint zei Hermien Koers: “Ik ben echt super blij want ik had niet verwacht met mijn achillespees dat het zou lukken. Het is wel bijzonder om hier na al die jaren weer te zijn. Volgens mij ben ik hier nu in 2004, in 2014 en in 2024 tweede geworden op de sprint.”

Daarmee waren de Wereldkampioenschappen Steppen voor Hermien Koers nog niet afgelopen. Zij startte vrijdag ook in de estafetterace; in de Nederlandse dames estafetteploeg, samen met Fiona Olthof en Lynn Hans. Team NL werd derde, achter twee Tsjechische teams. Het werd dus niet alleen zilver maar ook nog brons voor Hermien Koers.

Brian Veltman, net als Hermien Koers ook lid van Stepteam Selles Kamperzeedijk, werd in het criterium (9,4 km) 11e in een veld van 21 ultraveteranen mannen.
Stepteam Selles Kamperzeedijk maakt deel uit van Stepvereniging West-Overijssel. Onderdeel daarvan is ook Stepteam Zwolle. De Zwolse Kim Compagner werd vierde op het onderdeel sprint in de categorie dames master, tiende in het criterium en twaalfde in de lange-afstandsrace.

Op de foto´s: Hermien Koers