Historie en ambacht komen samen in unieke cursus

Op ambachtelijke wijze een gevelsteen maken!

Beeldhouwschool Hanzestad en cultuurZIEN organiseren een ambachtelijke cursus gevelkunst. Het ontwerpen en vervaardigen van een gevelsteen uit mergel staat centraal tijdens de cursus. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de historie van gevelkunst in de Kamper binnenstad door middel van een stadswandeling en een lezing. De cursus is geschikt voor beginnende en (ver)gevorderde steenhouwers.

De apotheek heeft een gaper, de kapperszaak een barbiersstok, het woonhuis van de familie Eikenboom een gevelsteen met een eikenboom en aan het Oude Raadhuis van Kampen hangen enkele deugden. In tijden waarin niet iedereen kon lezen, functioneerde gevelkunst als bewegwijzering in een stad. Gevelkunst vormde een adresboek en een Gouden Gids in één. Nu nog geeft de geveltaal ons inzicht in het leven van onze voorouders. Gevelkunst lijkt misschien archaïsch, maar is nog steeds springlevend en staat tegenwoordig weer meer in de belangstelling.

Vanuit deze eeuwenoude traditie van gevelkunst hebben atelier Hanzestad en cultuurZIEN een cursus van zes avonden samengesteld, waarin ambachtelijk steenhouwen wordt gecombineerd met historische kennis.
Cursus gegevens Cursusduur : 8 lessen
Start : Zaterdagochtend 16 januari
Tijd : 9.30 – 12.00 uur
Locatie : Beeldhouwschool Hanzestad, 1e Ebbingestraat 11, Kampen

Kosten : € 218, – (incl. gebruik gereedschappen, mergelsteen t.w.v. ca. € 45, – en waterdicht maken)
Aanmelden kan door een emailtje te sturen naar atelierhanzestad@kpnmail.nl of kunst@cultuuzien.nl of te bellen met (038)331 10 24 / (06) 81189105 (Annette Boven).

Beeldhouwschool Hanzestad
Atelier Hanzestad is de kunstwerkplaats van Annette Boven. In de werkplaats geeft zij lessen beeldhouwen en ruimtelijk vormgeven. Je maakt kennis met moderne- en traditionele beeldhouwtechnieken en je leert hoe je eigen ideeën kan vertalen naar een ruimtelijk beeld.
www.atelierhanzestad.nl

cultuurZIEN CultuurZIEN organiseert workshops ter begeleiding van tentoonstellingen, theaterprojecten en kunstroutes. Doordat cultuurZIEN inhoudelijke kennis koppelt aan creativiteit ontstaan steeds weer unieke programma’s, waarbij ook een beroep wordt gedaan op het scheppende vermogen van de deelnemers.
www.cultuurzien.nl

gevelsteen cultuurzien
16e eeuwse gevelsteen van de Bethlehemsvergadering in Kampen en 20e eeuwse gevelsteen in Hattem.