De stadsplattegrond van Paulus Utenwael uit 1598 is veel gebruikt voor publicaties doordat deze Kampen laat zien in de meest realistische voorstelling uit de 16de eeuw.
De van oorsprong uit Utrecht afkomstige Paulus Utenwael heeft enkele jaren in Kampen gewerkt en van beroep ‘ijsersnijder’ ofwel stempelsnijder bij de Munt, hij kreeg in 1598 de opdracht van het Kamper stadsbestuur een plattegrond van de stad te maken. De bloeitijd van Kampen lag in de late middeleeuwen, de verzanding van de rivier, de verplaatsing van het economische centrum van de gebieden rondom de Oostzee naar de landen gelegen aan de Noordzee en veel oorlogsgeweld, maakten echter een eind aan deze bloei.
Het stadsbestuur ondernam al in 1598 verwoede pogingen om Engelse wolhandelaren naar Kampen te lokken. Voor dit doel werd o.a. deze stadsplattegrond gemaakt die moest meehelpen de wolhandelaren naar Kampen te krijgen, het mocht uiteindelijk niet baten, maar deze stadsplattegrond is tegenwoordig van onschatbare waarde voor de kijk op de geschiedenis van Kampen.
Reden genoeg voor Remy Steller om hier met behulp van de nieuwe website www.broederpoort.nl dieper op de verschillende details van de gravure in te gaan.