Brandweer schiet te hulp bij milieuvervuiling

Boot loopt schade op door ondiepte en ramt twee andere boten

2016-07-23 20.35.59
foto: H.Junte

Zaterdagavond even na achten moest de brandweer hulp bieden bij een milieuvervuiling aan de Seveningse weg. Ter plekke bleek het enorm naar dieselolie te stinken en trof men en pleziervaartuig aan die schuin op de helling en half in het water lag.

2016-07-23 20.35.56
foto: H.Junte

De boot liep in de buurt van de Ganzensluis schade op doordat hij daar aan de grond liep. Daarbij raakte de boot dermate beschadigd dat de boot diesel lekte en stuurloos doorvoer. Nadat de boot aan de grond liep is hij nog een stuk stuurloos doorgevaren en ramde daardoor twee boten. De boot werd door een sloep en de hulp van enkele zeeverkenners bij het Koggeschip aan land gebracht. “Het had er ook heel anders uit kunnen zien, het Ganzendiep is op sommige plekken meer dan 5 meter diep, als hij hier gezonken was, dan had je alleen nog het topje van zijn lichtmast gezien” aldus een betrokkene.

schroef
Foto: S. Kroon

De oorzaak van het stuurloos raken van de boot kwam aan het licht toen de boot geborgen werd. Er bleek namelijk een hoeveelheid touw om de schroef te zitten waardoor de aandrijfas naar achter was gekomen en tegen het roer aan drukte. Zo ontstond een gat aan de onderzijde waardoor de boot langzaam vol liep met water. De schroef drukte (door het loslopen van de aandrijfas) tegen het roer waardoor de boot onbestuurbaar raakte.