Is uw (oude) testament nog goed?

119

 

Al weer enige tijd geleden, op 1 januari 2003, is het erfrecht ingrijpend gewijzigd. Vanaf die datum geldt de wettelijke verdeling voor gehuwden met kinderen zonder testament. Op grond van deze wetswijzing gaan alle eigendommen over op de langstlevende echtgenoot en de kinderen krijgen een vordering in geld op de langstlevende ter grootte van hun erfdeel.

Kinderen moeten afwachten of er bij het overlijden van de tweede ouder nog wat voor hen over is. Hiermee beschermt de wet de langstlevende echtgenoot tegen aanspraken van kinderen.
Indien u vóór 1 januari 2003 een testament heeft gemaakt, blijft dit testament gelden. De modernisering van de wet betekent dus niet dat de wettelijke regeling ook voor u geldt, indien u al een oud testament heeft.

Oude testamenten beschermen niet altijd tegen kinderen
Als u een ouderlijke boedelverdeling (obv) heeft gemaakt, maar geen executeur heeft benoemd, kunnen kinderen de afwikkeling van de nalatenschap, door deze beneficiair te aanvaarden, frustreren. Kinderen moeten dan meewerken aan de vereffening als erfgenamen. Je wilt als langstlevende echtgenoot meestal niet dat kinderen zich met de afwikkeling van de nalatenschap kunnen bemoeien.

Oude testamenten zijn niet altijd fiscaal-vriendelijk
Als een kind meer erft dan € 20.000,00, moet de langstlevende ouder, over de erfdelen van de kinderen erfbelasting afdragen.
De renteclausule is een instrument om te spelen met de hoogte van erfbelasting. Haal je dit naar voren als er voldoende geld beschikbaar is en bespaar je bij het tweede overlijden des te meer aan erfbelasting. Of, als je vermogen in steen zit, betaal je dan bij het eerste overlijden minder, maar moet er bij het overlijden van de langstlevende ouder meer successie-/erfbelasting betaald worden.
In oude testamenten is niet altijd de renteclausule opgenomen. Met het opnemen van een keuzerente heb je invloed op de hoogte van de af te dragen erfbelasting.

Oude testamenten bevatten niet altijd de AWBZ-clausule
Met deze clausule regel je dat bij opname van de langstlevende ouder in een zorginstelling, de vorderingen van de kinderen opeisbaar worden. Door het kunnen uitkeren van de vorderingen aan de kinderen, verlaag je het vermogen van de langstlevende echtgenoot, en voorkom je misschien een hogere eigen bijdrage. Tegenwoordig is dit de Wet langdurige zorg.

De uitsluitingsclausule is niet altijd opgenomen
In een nieuw testament kan je een bepaling opnemen, die voorkomt dat bij een echtscheiding bij één of meer kinderen, de ex van het kind een deel van uw erfenis krijgt.

Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden die het maken van een nieuw testament u biedt.
Het is dus verstandig om na te laten gaan of bestaande testamenten nog wel de beste regeling zijn dan wel modernisering wenselijk is.

Vragen of behoefte aan een gratis vrijblijvend informatief gesprek? Bel voor een afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl