Jeugdbrandweer rukt uit voor Stadsgehoorzaal (video)

Realistische nachtoefening tijdens 24-uursdienst op kazerne

Het jeugdkorps van Brandweer Kampen-IJsselmuiden heeft afgelopen maandag gemerkt dat het leven van een brandweerman niet licht hoeft te zijn. Tijdens een waakdienst op de kazerne werden ze ruw uit hun slaap gewekt door een brandalarm bij de Stadsgehoorzaal. De gefingeerde brand werd daadkrachtig bestreden waarmee de jeugdbrandweer een goede en mooie oefening beleefde.

Een paar keer per jaar probeert de jeugdbrandweer van Kampen-IJsselmuiden een oefening te houden gedurende een heel etmaal, naast de wekelijkse zaterdagochtenden. Kelvin en Joeri werken zowel bij de vrijwillige brandweer als bij de Stadsgehoorzaal dus de oefenlocatie lag voor de hand. Tevens is in een theater natuurlijk makkelijk een brand te simuleren met licht- en rookeffecten. De groep van zes aspirant-jeugdbrandweerlieden werd tijdens de waakdienst meerdere malen opgeroepen.
Jeugdbrandweer Kampen-IJsselmuidenDe jeugdbrandweer van Kampen-IJsselmuiden kent momenteel zestien leden, zowel junior (11 tot 15 jaar) als aspirant (15 tot 18 jaar). De junioren leren de basis en de aspiranten krijgen meer verdieping. Elke zaterdagochtend van 9 tot 11 worden de vele aspecten van het brandweerwerk geoefend en van tijd tot tijd zijn er op zaterdagmiddag wedstrijden. De rugnummers (of cijfers) geven hun functie aan, zoals P voor pompbediende, B voor bewindvoerder, 1/2 voor de aanvalsploeg en 3/4 voor de waterploeg. Bij de volwassen brandweer zijn die taken van elkaar bekend. Het jeugdkorps wordt begeleid door zo’n vijf brandweermannen, waarvan deze maandagnacht Nick, Sybren en Gerwen aanwezig waren.

Officieel mogen de jongeren geen brandweerwerk doen omdat ze onder de achttien zijn en omdat ze nog niet de manschapspapieren hebben. Desalniettemin voerden ze de oefening gedreven en professioneel uit. De gesimuleerde brand achter het hoofdpodium van de Stadsgehoorzaal werd snel geblust en er trad geen persoonlijk letsel op. Tijdens de evaluatie in de artiestenfoyer werden ze op enkele slordigheden gewezen. Misschien speelde daarbij de onderbroken slaap een rol want enkele jeugdleden gaven aan dat ze toch wel stroef op gang kwamen na gewekt te zijn. Niettemin stroomt er van deze groep volgens de statistieken zeker één jongere door naar de echte brandweer. Naast bewustwording en preventie, is zo’n kweekvijver één van de doelen van de jeugdbrandweer. Jong geleerd is immers oud gedaan.
Jeugdbrandweer Kampen-IJsselmuidenZie ook:
Jeugdbrandweer Kampen-IJsselmuiden
Volg het jeugdkorps op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*