KAMPEN WINT BNG BANK ERFGOEDPRIJS 2013

De Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, maakte gisteren in de Grote- of Sint-Janskerk in Schiedam bekend dat Kampen de winnaar is van de BNG erfgoedprijs 2013

tabak erfgoedprijsWethouder Janita  Tabak van de gemeente Kampen ontving onder grote belangstelling een oorkonde en een cheque van € 25.000,  beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De gemeente Schiedam, winnaar van 2012, was gastheer van deze feestelijke bijeenkomst. De gemeente Winterswijk mocht de Tweede Plaats in ontvangst nemen.

Het verhaal van het Kamper erfgoed is het verhaal van mensen, van karakters. Het zijn mensen die het erfgoed van Kampen op buitengewone wijze verrijken, dragen en doorgeven. Deze prijs is een prijs van én voor alle Kampenaren.” aldus Wethouder Janita Tabak

De gemeente Kampen was samen met de gemeenten Den Bosch, Leiden, Noordoostpolder en Winterswijk in de race voor de prijs: deze vijf gemeenten waren genomineerd uit 20 aanmeldingen uit het hele land.

Juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht): “Kampen weet haar imago te ontwikkelen door inventief gebruik te maken van haar erfgoed. Deze winnaar is toekomstgericht bezig door met erfgoed in te spelen op maatschappelijke veranderingen. Kampen is nuchter en blijft authentiek; zij vertrouwt op de eigen kracht van inwoners. Ook is Kampen duidelijk over haar ambities en realistisch over de beperkingen van deze tijd en weet desondanks goede accenten te leggen op erfgoedgebied. De winnaar overtuigt niet alleen haar eigen inwoners en instellingen, maar ook de buitenwacht, zoals toeristen, studenten èn de jury van de BNG Bank Erfgoedprijs.”

De BNG Bank Erfgoedprijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om effectief erfgoedbeleid te voeren en elkaar op dit gebied te inspireren. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties.

(Foto: Jan van der Ploeg)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*