Klimaatburgemeesters Henk-Jan van Ommen (59) en Peter Adema (56) gaan tijdens de Nationale Klimaatweek in de gemeente Kampen aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt nog tot en met zondag 17 november.
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters*, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Henk-Jan en Peter uit gemeente Kampen doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.
Henk-Jan van Ommen: “Een Klimaatburgemeester is een bruggenbouwer die mensen samenbrengt en laat zien dat duurzaamheid begint bij onszelf. Ze geven het goede voorbeeld, stimuleren lokale initiatieven en maken duurzaamheid toegankelijk voor iedereen. Hun inzet laat zien dat de weg naar een groenere toekomst iets is waar we samen aan kunnen bouwen, stap voor stap.”
Peter Adema: “Naar een schone leefomgeving voor ieder levend wezen: Als klimaatburgemeester verbind ik netwerken in het groen, met als doel schone rivieren, gezonde bodems en frisse lucht. Door bomen en heggen te planten en zwerfafval op te ruimen, dragen we bij aan een leefbare toekomst.”
De Nationale Klimaatweek; hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.
Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek
De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl.