Kamper diorama in Speelgoedkabinet aan de Bovennieuwstraat

Foto: Speelgoedkabinet

Soms komen dingen mooi samen: een oud spel met bootjes op de IJssel, gemaakt door KG-Kampen en te zien in het Speelgoedkabinet. De koffiebranderij Kanis & Gunnink is opgericht in 1885 in Kampen. In 1976 is het bedrijf opgeslokt door Douwe Egberts en in 2001 verdween de fabriek uit Kampen. Maar de koffie van KG ligt nog steeds in de winkel.

Ruim honderd jaar geleden bracht KG plaatjesalbums uit. Als variant hierop kwam het bedrijf in de jaren dertig van de vorige eeuw met een doos waarin 8 panorama’s. Het thema van alle panorama’s was vakantie. Onder andere vakantie aan zee, in het dierenpark, op de boerderij, of op Schiphol. Met de plaatjes uit de koffiepakken kon je de panorama’s levendig maken. De 12 plaatjes voor het panorama ‘Kampen aan de IJssel’ waren allemaal boten. Zoals een botter, een kano, een BM-jachtje en een kleine IJsselmeer-kruiser. Met de boten en het panorama kon je een zeilwedstrijd spelen. Het geheel was van dun karton, er zijn dus maar weinig panorama’s overgebleven. Maar in het Speelgoedkabinet zijn ze nog wel te zien, waarbij het Kamper panorama een speciale plek heeft.

Het Speelgoedkabinet toont speelgoed vanaf 1930 tot nu. Lego, Playmobil, Meccano, K’nex, fischertechnik, Ministeck, Barbie, Action Man, poppen, cowboys & indianen, ridders, keukentjes, winkeltjes, boerderijtjes, een treinenbaan en heel veel auto’s.

Het Speelgoedkabinet is deze herfstvakantie elke middag open van zaterdag 16 tot en met zaterdag 30 oktober, behalve op zondag. Steeds van 14.00 tot 16.00 uur. Voor groepen buiten deze tijden ook op afspraak.

Adres: Bovennieuwstraat 65, Kampen.
Entree: € 1,- per persoon.
Tel. (038) 3322895.
Kijk ook op de site: www.speelgoedkabinet.nl

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*